Hogyan kezelhető az úszófül?

fülfájás
Repülés előtt segíthet az orrdugulás megszüntetése orrspray használatával, illetve kortyolgassunk folyadékot vagy rágózzunk fel-és leszállás közben a repülőn. Érdemes speciális füldugót is beszerezni, vagy füldugulás esetén az orr befogásával, összezárt szájjal óvatosan a fülkürtön át préselni a levegőt. Ezzel a művelettel kiegyenlíthető a nyomás és megszüntethető a füldugulás.
Vágólapra másolva!
A strandolás kellemetlen velejárója lehet, különösen gyermekek és fiatalok körében fordul elő gyakran. Megelőzéséről és kezeléséről dr. Holpert Valéria fül-orr-gégészt, a Fül-orr-gégeközpont orvosát kérdeztük.
Vágólapra másolva!

Mitől alakul ki a betegség?

A köznyelvben úszófülként ismert otitis externa a hallójárat betegsége, melynek kialakulásában a tartós nedvesség döntő szerepet játszik. A felázott hallójárat érzékeny bőre sérülékennyé válik, így a kórokozók könnyen megtelepedhetnek és gyulladást, gombás fertőzést is előidézhetnek.

Milyen tüneteket okoz?

A külsőfül gyulladása erős fájdalommal jár, mely gyakran az éjszakai alvást is nehezíti. Sok esetben a fül környéke is igen érzékeny lehet. Ezen kívül fülfolyás, halláscsökkenés, hőemelkedés, láz is jelentkezhet előre haladott, súlyos hallójárat gyulladás esetén.

Hogyan kezelhető?

Kezelés nélkül a fájdalom erősödésére számíthatunk, így javasolt mielőbb orvoshoz fordulnunk, aki vizsgálat, a hallójárat kitisztítása után rendszerint gyulladáscsökkentő fülcseppet ír fel. Amennyiben a fül váladékozása, illetve a hallójárat duzzanata oly nagymértékű, hogy az nem teszi lehetővé a fülcsepp bejutását, a szakorvos ismételt kezelések során átjárhatóvá teszi azt. A hatás szinte órákon belül jelentkezik, a fájdalom csökkenése tapasztalható. Bizonyos esetekben szájon át alkalmazott antibiotikum szedésére is szükség lehet, emellett természetesen fájdalomcsillapító- és gyulladáscsökkentő készítmények javasoltak. A betegség rendszerint néhány nap alatt gyógyul, ezalatt fontos, hogy víz ne érje a fül területét.

Mire ügyeljünk a strandon?

Mivel a betegség kialakulásában döntő szerepet játszik a fül bőrének felázása, ezért ha fürdés, strandolás után úgy érezzük, víz ment a fülünkbe, a fej oldalra fordításával és óvatos rázással igyekezzünk mielőbb eltávolítani. Rendszeresen sportolók, vagy érzékenyebbek számára, akik hajlamosak a hallójárat gyulladásra, érdemes egyénileg készíttetett, pontosan illeszkedő füldugót használni.

Megfázás, influenza és légúti allergia következtében is kialakulhat, de akár egy rossz mozdulat fültisztításnál vagy az uszoda vize is kiválthatja. Egyéb okok lehetnek a fülfájás mögött a fogfájás, mumpsz és a mandulagyulladás. Forrás: https://www.fulorrgegekozpont.hu/hirek/fulgyulladas-tunetei-felnotteknel

Hogyan óvhatjuk a fül érzékeny bőrét?

A betegség kialakulásának kockázatát növelik a kisebb – gyakran helytelen fültisztítás közben keletkező – sérülések is, ezért fültisztító pálcika helyett paraffinolaj, vagy ahhoz hasonló speciális készítmény javasolt. Túl gyakran sem jó tisztítani, a fülzsír ugyanis fontos védelmi funkciót tölt be a fülben. Emellett kerülendő a fülek piszkálása is, mert így szintén felsérthetjük az érzékeny bőrt. A kozmetikumok túlzásba vitt, vagy nem megfelelő használata irritálhatja a fül bőrét, ezért javasolt a fület letakarni például hajspray használata közben.

(Forrás: Fül-orr-gége Központ
http://www.fulorrgegekozpont.hu/)