Bátor férfi szabadított ki egy hálóba gabalyodott nagy fehér cápát – videó

nagy fehér cápa
A nagy fehér a legtermetesebb recens húsevő cápafaj
Vágólapra másolva!
Az elszabadult szellemhálók, vagyis a többnyire erős műanyagkötélzetből font halászhálók leszakadt darabjai halálos veszélyt jelentenek a nagyobb testű tengeri élőlényekre, a különböző cetekre, fókafélékre, teknősökre, vagy cápákra. A bajba jutott tengeri állatok megszabadítása az életüket veszélyeztető hálómaradványoktól többnyire igen veszélyes művelet, főleg akkor, ha az áldozat egy megtermett nagy fehér cápa.
Vágólapra másolva!

A csónakból kihajolva, csáklyával kapott a nagy fehér után

Június 15-én Sean Bailey és az apja horgászni futottak ki a dél-kaliforniai San Diegóból a Csendes-óceán parti vizeire. A szélcsendes, tiszta és szép időben Sean egy közvetlenül a felszín alatt úszó nagy tengeri állatra figyelt fel. Ahogy a motorcsónakjukkal megközelítették, kétségtelenné vált, hogy a sötét árnyék nem más, mint egy méretes nagy fehér cápa (Carcharodon carcharias).

A nagy fehér a legtermetesebb recens húsevő cápafaj Forrás: Elter Tamás

Sean Bailey ekkor vette észre, hogy az állat egy hosszú, szakadozott, és a testére csavarodott hálómaradványt húz maga után. Bailey apja óvatosan a cápa mellé kormányozta a kis hajót, majd egy hosszú csáklyával megpróbálta elkapni a cápáról lelógó műanyag köteleket. A fehér cápa azonban megijedt, és odébb úszott.

Bailey azonban nem adta fel, hogy megszabadítsa a cápát az őt veszélyeztető hálómaradványtól,

ezért mélyen kihajolva a csónakból, többször is megkísérelte beleakasztani a csáklyát a nagy fehér vontatta hálóba, ahogyan az a lentebb beágyazott videón is látható.

A nagy fehér, mintha csak megérezte volna, hogy segíteni akarnak rajta, miután el-el libbent a csónaktól, mindig visszatért Bailey-ék hajójához, és várakozás teljesen fel-alá úszkált a csónak mellett. Sokadik kísérletre, végül sikerült elkapni a cápáról lelógó kötélmaradványokat, amitől Mr. Bailey egy éles kés segítségével megszabadította a nagy fehér cápát.

A nagy fehér gyakran megközelíti a csónakokat ( a kép illusztráció) Forrás: Elter Tamás

„Azt, hiszem, hogy rendben lesz a cápa" – így kommentálta kalandját a Fox 13 hírportálnak. Kalifornia állam még az 1990-es évek elején az elsők között minősítette védett fajjá a nagy fehér cápát.

Már csak alig néhány ezer példány él a világtengerben

A jelenkor legnagyobb húsevő cápafaja napjainkra már a súlyosan veszélyeztetett tengeri fajok közé került. A világtenger teljes nagy fehércápa-populációját alig néhány ezer példányra becsülik a tengerbiológusok.

Az elmúlt három évtizedben – becslések szerint – hatvan százalékkal csökkenhetett a nagy fehér cápák amúgy se túl nagy állománya. A drasztikus egyedszám csökkenés hátterében a környezetszennyezés, az ipari halászat, valamint más, ökológiai jellegű problémák állnak.

A nagy fehér cápák állomány közel hatvan százalékkal csökkent az elmúlt évtizedekben Forrás: Elter Tamás

Akárcsak egyes cetfajokra, vagy a tengeri teknősökre, úgy a nagy fehér cápákra is az egyik legnagyobb veszélyt a mélybe eresztett kerítőhálók, illetve a horgokkal felszerelt, és a halászhajók által vontatott, akár 1000 méter hosszú műanyagkötél, az úgynevezett long line fishing destruktív halászati módszer jelenti.

Rossz hírnevük miatt egészen az 1990-es évekig iparszerűen irtották a nagy fehér cápákat.

A világon elsőként a Dél-afrikai Köztársaság minősítette törvény által védett fajnak 1991-ben a nagy fehér cápát.

Vízből kivetődő nagy fehér cápa Dél-Afrika vizein. A fajt a Dél-afrikai köztársaság helyezte elsőként törvényi védelem alá, 1991-ben Forrás: robertharding via AFP/David Jenkins

Európában ez az elsőség Máltát illeti, a Földközi-tengeri szigetország 1993-ban helyezte törvényi védelem alá az ikonikus nagyragadozót. A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) listáján jelenleg „sebezhető" státuszban áll a faj. Ma már a világ legtöbb országában védett fajnak számít, amelynek nemcsak a kifogása tilos, de a fehér cápa relikviák (fogak, állkapcsok) kereskedelmét is szigorúan büntetik.

Jeladóval megjelölt nagy fehér cápa a dél-afrika Vals-öbölben fekvő Fóka-szigetnél Forrás: Elter Tamás

Ennek ellenére az orvhalászok számára még mindig jövedelmező üzlet a fehér cápa illegális vadászata, mert egy-egy nagyobb preparált állkapocsért

a fekete piacon akár több millió forintnak megfelelő pénzösszeget is kifizetnek.

A nagy fehér cápák legfontosabb előfordulási területe Ausztrália déli és nyugati partvidéke, a Dél-afrikai Köztársaság nyugat-fokföldi vizei, az Egyesült Államok keleti partjai a Hatteras-fok környékén, a kaliforniai partvidék, valamint a Földközi-tenger.