Levéltárost keres Hawking munkáinak katalogizálására a Cambridge-i Egyetem

Stephen Hawking vezető angol elméleti fizikus Announcement > at One World Observatory on April 12, 2016 in New York City.
NEW YORK, NEW YORK - APRIL 12: Professor Stephen Hawking attends the New Space Exploration Initiative "Breakthrough Starshot" Announcement at One World Observatory on April 12, 2016 in New York City. (Photo by Jemal Countess/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Levéltárost keres a Cambridge-i Egyetem könyvtára Stephen Hawking fizikus tízezer oldalas achívumának katalogizálására, amelyet közkinccsé akarnak tenni az interneten, és amelyet kutatási célokra is felhasználhatnak a jövőben a tudósok.
Vágólapra másolva!

Az egyetem a közelmúltban jelentette be, hogy a 2018 márciusában elhunyt világhírű fizikus tudományos írásait és személyes tárgyait nemzeti értékként őrzik meg az örökkévalóság számára az intézményben és a londoni Science Museumban.

A 160 doboznyi archív anyag között tudományos iratok, köztük a tudósnak a fekete lyukak terén végzett úttörő kutatását rögzítő munkái, 1944-2008 között írt levelek és asszisztenseinek feljegyzési, de televíziós szerepléseinek leiratai is megtalálhatók.

- írja BBC News.

- közölte Katrina Dean, az egyetemi könyvtár archívumának és modern kori kéziratainak őrzője.

Hozzátette ugyanakkor, hogy "nem vákuumban dolgozunk, együttműködünk kollégáinkkal és vannak szakembereink itt az egyetemen".

Hawking cambridge-i egyetemi irodáját a londoni Science Museumban állítják ki a következő évben néhány kiválasztott ereklyével. Láthatóak lesznek egyebek között a tudós egyedi gyártású kerekesszékei, beszédszintetizátora, irodai bútorai.

(BBC/MTI)