Csaknem 2500 "potenciálisan aggodalomra okot adó" kemikáliát azonosítottak műanyagokban a zürichi műegyetem (ETH) kutatói.

A kemikáliák jelentős részéről alig tudni valamit, felhasználásuk a világ sok részén szabályozatlan - hívták fel a figyelmet a svájci tudósok az Environmental Science & Technology című szaklapban.

A zürichi egyetem Helene Wiesinger vezette kutatócsoportja megvizsgálta a világpiacon engedélyezett összes műanyagterméket, és ezeket felhasználásuk módja, illetve potenciális veszélyességük alapján kategorizálta.

A kutatók olyan kemikáliákat vizsgáltak, mint a monomerek, az adalék- vagy a segédanyagok. 190 nyilvánosan hozzáférhető kutatói, ipari vagy hatósági jegyzéket tekintettek át, ezek közül mindössze 60 tartalmazott kielégítő információt a műanyaggyártásban használt adalékokról.

Detektívmunkájuk közben a zürichi kutatók összesen 10 500 féle kemikáliára bukkantak olyan műanyagban, mint amilyent például a csomagolásban, a textíliákban vagy a játékszerekben alkalmaznak és ezek 24 százalékát minősítették "potenciálisan aggodalomkeltőnek".

Mindez azt jelenti, hogy a műanyagokban használt kemikáliák egynegyede nem bomlik le, felhalmozódik az élő organizmusokban vagy méregként hat. Ezek az anyagok gyakran mérgezőek a vízi élőlényekre, rákbetegséget okoznak vagy ártalmasak egyes szervekre" - idézi a folyóirat a kutatás vezetőjét.

Forrás: Phanie/VOISIN/PHANIE/Voisin

Az aggályos anyagok mintegy felének felhasználását semmi sem szabályozza az Egyesült Államokban, az Európai Unióban és Japánban. Emellett ezekben a régiókban 901 veszélyes anyag használata engedélyezett olyan műanyagban, amely élelmiszerrel kerül kapcsolatba és ezen anyagok 10 százalékáról nem végeztek semmiféle tudományos kutatást - írják a kutatók.

A kemikáliák veszélyességéről sok esetben nincs kellő információ, a zürichi műegyetem által azonosított anyagok közül 4100 - vagy 39 százalék - esetében hiányzik a veszélyességi besorolás - mutatott rá a kutatás társszerzője, Zhanyun Wang, aki szerint emiatt valójában még több lehet a problémás kemikáliák száma a műanyagokban.

(MTI/APA/sda)