Több mint 5 tonna hulladékot gyűjtöttek össze a résztvevők a II. Tisza-tavi PET Kupán. A tizenegy csapat összesen 1222 zsák szeméttől tisztította meg a tavat és az ártéri erdőket.

Az idei év eleji áradásokkal, főként Ukrajnából és Romániából érkező hulladék sok helyen már a vízen evezve láthatóvá vált, majd a partra kikötve és

az ártéri erdőben kutatva egyes helyeken óriási szennyezés fogadta a versenyzőket.

A tó Tiszafüred és Kisköre közötti szakaszán védett vízi és szárazföldi élővilágú területek tisztultak meg, de a szennyezés mértéke miatt a szervezők további akciókat terveznek a helyszínre még idén.

Több mint 5 tonna hulladékot gyűjtöttek össze a résztvevők a II. Tisza-tavi PET Kupán. A tizenegy csapat összesen 1222 zsák szeméttől tisztította meg a tavat és az ártéri erdőket.Forrás: https://humusz.hu/hirek/tobb-mint-ot-tonna-szemettol-tisztitottak-meg-tisza-tavat/28096

 

A PET Kupán idén is cél volt, hogy az összegyűjtött hulladék felhasználható részét, nagyjából 60 százalékát újrahasznosítsák, ezért a szelektálási munkából a csapatok is kivették a részüket, a hulladék nagyobb részét már a parton, vagy saját pethajójuk fedélzetén válogatták át.

A több mint 5 tonna összegyűjtött hulladék nagyjából fele műanyag palack volt, de találtak hűtőket, tévéket, szigetelőanyagokat és veszélyes hulladékot (festéket, olajos hordókat) is a versenyzők.

A pethajók versenye a Közép-Tiszai-Vízügyi Igazgatóság (KÖTIVIZIG) győzelmével zárult, ők összesen 253 zsák hulladékot gyűjtöttek össze. A második helyezett ÖkosaBB a Tisza-tó Hőse díjat is hazavihette. Harmadik helyen a Decathlon csapata állt a dobogóra. Idén a fair play díjat a DHL Clean Up Hungary legénysége kapta.
Idén még két szemétszedő PET Kupa lesz: augusztusban a Felső-Tiszán, szeptemberben pedig a Bodrogon.

(Forrás: Humusz Szövetség)