A gyors divat fellendülése miatt növekszik a fosszilis üzemanyagból készült szintetikus rostok használata, mutatja az Royal Society for Arts, Manufactures and Commerce (RSA)  tanulmánya, írja a The Guardian.

Az Asos, Boohoo, Missguided és a PrettyThing website-ok 10.000 árucikkének a Royal Society for Arts, Manufactures and Commerce (RSA) által végzett analízise azt találta, hogy az áruk 49 százaléka új műanyagból készült.
A nagy online divatmárkák által eladott ruhák megközelítőleg fele úgy mint a Boohoo és Asos, teljesen szűz plasztik anyagokból készülnek annak ellenére, hogy nagy a nyomás a divatiparon, hogy csökkentse a környezetre gyakorolt óriási hatását. Az Asos, Boohoo, Missguided és a PrettyThing website-ok 10.000 árucikkének a RSA által végzett analízise azt találta, hogy az áruk 49 százaléka új műanyagból készülnek, úgy mint poliészter, akril, és nylon. Néhány áruházban csak 1 % tartalmazott újrahasznosított ruhaanyagot. A gyors divat fellendülés a fosszilis üzemanyagokból készülő szintetikus rostok használatát ösztönzi és az elmúlt 20 évben megduplázódott. Ezek az „olcsó anyagok" hajtják a gyors, eldobható divat robbanást, mondja Josie Warden, az RSA vezetője, a tanulmány társszerzője.

Lehet, hogy ezek a ruhaanyagok olcsók az eladás pillanatában, de a petrolkémiai gazdaság részét képezik, amely az elszabadult klímaváltozást és a szennyezést tüzeli. A szintetikus rostok gyártása nagy mennyiségű energiát használ. 

 

Az Asos, Boohoo, Missguided és a PrettyThing wbsite-ok 10.000 árucikkének analízise azt találta, hogy az áruk 49 százaléka új múanyagból készült.Forrás: https://www.theguardian.com/business/2021/jun/11/half-of-clothes-sold-by-online-fashion-brands-made-from-virgin-plastic

A klíma krízis növeli a nyomást a divatiparon, hogy változtasson. Az Egyesült Királyságban 300.000 tonna ruhát égetnek, vagy temetnek el minden évben, ezért ezeket a márkákat kritizálják, amiért bátorítják a fenntarthatatlan fogyasztást azzal, hogy olcsón árulják.
A website-ok által gyártott ruhák puszta mennyisége sokkoló volt, mondta Warden, aki azt javasolta, hogy a fogyasztóknak ezeket a szintetikus ruhaanyagokat ugyanazon probléma részének kellene tekinteniük, mint az egyszer használatos plasztik csomagolást.

 

A Greenpeace személyzete mikorműanyag mintát vesz a tengervízből.Forrás: https://www.theguardian.com/environment/2019/mar/07/microplastic-pollution-revealed-absolutely-everywhere-by-new-research

Nem használhatunk többé plasztikot, hogy szegényesen készült ruházatot készítsünk, melyek arra vannak tervezve, hogy néhányszor viseljék. Ez nagy mennyiségű energiát fogyaszt és környezeti károkat okoz a gyártásuk során és évezredekbe telik, míg lebomlik. Más anyagok, úgymint a pamut, viszkóz is létrehoznak környezeti problémákat, tehát végülis a gyártás mértékén kell változtatni.
Miután felfedezték, hogy néhány ilyen gyárban silányak a munkakörülmények és alacsony a fizetés, pl. a Boohoo, amely a PrettyLittleThing tulajdonosa, ellátási láncának teljes átvizsgálásba fogott. Ruháik 80 százalka pamutból, vagy poliészterből készülnek. A cég megígérte, hogy 2025-re ezek a ruhaanyagok vagy újrahasznosítottak, vagy még fenntarthatóbbak lesznek.

Mikroműanyag. A textil gyártás több emisszióval járul hozzá a klíma krízishez, mint a nemzetközi légiközlekedés és hajózás együttvéve, tó méretű friss vizet fogyaszt el és kemikáliát és mikroplasztik szennyezést produkál.Forrás: https://phys.org/news/2020-06-tons-plastic-western-annually.html

A Missguided szóvívője azt mondta, drámaian csökkentették a szűz plasztik használatát, de egyetért, hogy van még tennivaló. Azt mondta 2021 végére termékeik 10%-ához újrahasznosított rostokat fog használni és 25 %-ot 2022 végére.
Az Asos kiemelte, hogy több újrahasznosított műanyagot és fenntartható pamutot használnak és bevezettek a felelőst, aki a vásárlókat a fenntartható anyagokból készült ruhák felé tereli.

A gyárak által használt járművek gépjármű gumiabroncsai, a plasztik szemcsék kiszóródása és a szintetikus ruházat mikroplasztikot árasztanak. A műanyag hulladék fizikai lebomlása szintén. Az eső bemossa a folyókba és a tengerekbe, de a szél is elfújja és a mezőkön kötnek ki, amikor a szennyvíz hulladékot műtrágyaként használják.Forrás: Szent István Egyetem, Médiaközpont

Az RSA azt kéri, hogy termékenként plasztik adótvezessenek be azokra az importált, vagy az Egyesült Királyságban készült ruhákra, amelyhez szűz plasztikot használnak, bár 2019-ben a kormány elutasította a parlamenti képviselők ajánlását, hogy számítsanak fel ruhánként 1 fontot, hogy megtisztítsák a gyors divat óriási környezeti hatását.

(Forrás: The Guardian)