Újraindítottak egy negyvenéves reaktort Fukusimában

Mihama atomerőmű, Fukusima
An aerial photo shows Mihama Nuclear Power Plant Unit 3 (R) which restarted its operation in Mihama, Fukui prefecture on June 23, 2021. Kansai Electric Power Co. (KEPCO) started the operation of the reactor more than 40 years ago. ( The Yomiuri Shimbun ) (Photo by Naoya Masuda / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP)
Vágólapra másolva!
Beindították a Mihama atomerőmű harmadik reaktorát, japán szakemberek szerint július végére elérhetik a kereskedelmi áramtermelést. A 2011-es, a Fukusima-1 atomerőműben történt baleset óta ez az első alkalom, hogy beindították a reaktort.
Vágólapra másolva!

Az erőmű a tervek szerint június 24-én éri el az úgynevezett kritikus állapotot, ami azt jelenti, hogy elérik azokat a feltételeket, amelyek mellett fenntartható a láncreakció az atomerőműben.

A reaktor teljesítményét ezután fokozatosan növelik.

Ezzel párhuzamosan a szakemberek elvégzik az összes rendszer teljes biztonsági ellenőrzését. A kereskedelmi áramtermelést július végére érik el.

A 780 megawatt teljesítményű mihamai reaktort 1976-ban helyezték üzembe. A 2011-es, a Fukusima-1 atomerőműben történt baleset óta ez az első alkalom, hogy a hatóságok engedélyezték egy több mint 40 éve működő erőmű újraindítását.

Tíz évvel a baleset után beindították a Mihama atomerőmű harmadik reaktorát Forrás: The Yomiuri Shimbun via AFP/Yomiuri/Naoya Masuda

A tíz éve történt baleset miatt Japán megszigorította a nukleáris létesítményekre vonatkozó követelményeket.

Szigorúbb ellenőrzésnek kell alávetni a létesítményeket,

a maximális élettartam az építéstől számított 60 évre hosszabbítható meg. A baleset előtt az atomenergia Japán energiaegyensúlyának mintegy 30 százalékát tette ki. Az ideiglenes kényszerű leállás következtében a terhelés nagy része a hőerőművekre hárult.

Jelenleg Japánban két reaktor termel energiát a Genkai atomerőműben, és egy másik a Szendai atomerőműben; a többi létesítmény biztonsági ellenőrzése folyamatban van. A kormány arra számít, hogy a közeljövőben folytatja az atomerőművek részleges újraindításának politikáját.