Új módszert fejlesztettek ki a vakcina hatékonyság előjelzésére

koronavírus
Antitestek reakciója koronavírus-fertőzés esetén (illusztráció)
Vágólapra másolva!
Az Oxfordi Egyetem kutatói kifejlesztettek egy vérvizsgálaton alapuló módszert, amely előrejelzi új Covid-19 elleni vakcinák hatékonyságát, ezzel megnyílhat a lehetőség az oltóanyagok széles körű klinikai próbáinak lerövidítésére, amelyek elvégzése egyre bonyolultabb feladat.
Vágólapra másolva!

Azt remélik, sikerül megjósolni, hogy milyen erősek lesznek az oltások

A kutatók a vírus ellen harcoló számos antitest koncentrációját vizsgálták a kutatásba bevont résztvevők vérében azután, hogy az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem által közösen kifejlesztett Vaxzevria nevű oltást megkapták.

Antitestek reakciója koronavírus-fertőzés esetén (illusztráció) Forrás: AFP

Megvizsgálva azt, hogy a részt vevő önkéntesek közül később ki szenvedett tüneteket mutató Covid-19-ben és ki nem kapta el az új koronavírus- fertőzést, a kutatók alkottak a résztvevők vérvizsgálatain alapuló modellt,

amelytől azt remélik, hogy "megjósolja", milyen erőteljesek lesznek az újabb oltások.

"Az adatokat fel lehet használni arra, hogy kiköveztessük az új oltóanyagok becsült hatékonyságát" - írták a medrxiv.org tudományos hírportálon csütörtökön közzétett tanulmányukban.

Nem vizsgálták a sejtes immunválaszt

A kutatók jelezték: további kutatások szükségesek annak megerősítésre, hogy a modell jól jelzi az aggodalomra okot adó, fertőzőképesebb új vírustörzsek esetében is a vakcinák hatékonyságát.

Megjegyezték azt is, hogy nem vizsgálták az úgynevezett sejtes immunválaszt,

amely az antitestek mellett az emberi szervezet hatékony fegyvere a fertőzések ellen és amelyet bonyolult megmérni.

Koronavírus elleni oltóanyagok különböző gyártóktól. A működési elvük is eltérő, de mindegyik hatásos és biztonságos a vírus ellen Forrás: AFP/Oliver Bunic

"Nagy szükség van arra, hogy vakcinákkal lássuk el a világot, de a fejlesztés és az engedélyeztetési eljárás hosszú hónapokat vesz igénybe. Reméljük, hogy ennek a valószínűságszámításnak az alkalmazása a felgyorsíthatja a folyamatot" - közölte Andrew Pollard, az Oxfordi Oltóanyagcsoport igazgatója.

(Forrás: MTI/Reuters)