Ezek felelősek leginkább az aranyér kialakulásáért

kövér túlsúlyos Ezért nem tudod gatyába rázni a tested - 3 gyakorlati tipp kezdőknek
Vágólapra másolva!
Különböző súlyosságú panaszok miatt, de legtöbben találkozunk életünk során az aranyérbetegség tüneteivel. A probléma kialakulásáért felelős lehet az öröklött hajlam, de kockázati tényező az életkor, egyes életmódbeli szokások, bizonyos élethelyzetek, sőt a túlsúly is okozhatja a kellemetlen tüneteket.
Vágólapra másolva!

Bár a betegek egy része az öröklött hajlamra gyanakodva keresi fel orvosát, az esetek nagy százalékában a helytelen életmód tehet a kellemetlen tünetekről. Gyakori probléma manapság rostszegény, esetleg zsír- és fehérjedús, rendszertelen táplálkozás, a sós chipsek, snackek túlzásba vitt fogyasztása. Mellé társul az elégtelen folyadékfogyasztás, de a túl sok kávé, energiaital és alkohol is ront a helyzeten. A rostszegény, rendszertelen táplálkozás, valamint az alacsony folyadékbevitel egyaránt hozzájárul a székrekedéshez, ami nagymértékben segíti az aranyérbetegség kialakulását.

Ha a helytelen táplálkozási és folyadékfogyasztási szokásaink mellé mozgásszegény életmód is társul, akkor elkerülhetetlen a plusz kilók megjelenése. A testtömeggel együtt pedig számos - sok esetben igen súlyos következménnyel járó – betegség kockázata is nő: ilyen lehet a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a koleszterinproblémák, a szív- és érrendszeri betegségek, a daganatok kialakulása vagy alvászavarok.

A megnövekedett testsúly sokaknál aranyeres panaszokat is okozhat, mivel a hasűri nyomás állandó jelleggel magasabb a normál mértékűnél.

Ez a nyomás a végbél környékén érvényesül leginkább, így egyértelműen hozzájárul a betegség kialakulásához.

Forrás: Shutterstock

A túlsúlytól tehát nem csak esztétikai okokból érdemes megszabadulni. Már néhány kiló leadása megkönnyebbülés az ízületek számára, de a vérnyomásra és az emésztőrendszerre, az anyagcserére is pozitív hatással van – nem beszélve arról, hogy a fent említett betegségek kialakulásának kockázatát is nagymértékben csökkentjük. Ha elkerülnek minket a betegségek kellemetlen tünetei, és szívesebben nézünk a tükörbe, a közérzetünk, életminőségünk is sokkal jobb lesz: egy friss kutatás szerint például már 5-8%-nyi fogyás is tartósan hangulatjavító hatású.

Fontos tudni, hogy az aranyérbetegségre utaló panaszok hátterében egyéb okok (és egyéb betegségek) is állhatnak, így, ha túlsúllyal is élünk, nem feltétlenül az okozza a problémát. Ha a tüneteket tapasztaljuk, feltétlenül forduljunk orvoshoz, aki segít kiválasztani az állapotunknak megfelelő terápiát, így a panaszok enyhülésén túl azok kiújulásának veszélyét is csökkenthetjük.