A világon Kolumbiában él a legtöbb lepkefaj, az ismert fajok mintegy 20 százaléka előfordul a rendkívül sokszínű élővilágú dél-amerikai országban - ismertette egy nagyszabású kutatás eredményét a Londoni Természettudományi Múzeum.

A múzeum kutatói és külföldi szakemberek 3642 lepkefajt és további 2085 alfajt azonosítottak Kolumbiában, amely világelső a madár- és az orchideafajok számában is.

Több mint 200 lepkefaj csak Kolumbiában fordul elő, ami azt is jelenti, hogy ha ott kipusztulnak, nincs honnét pótolni őket, ezért vigyázni kell természetes élőhelyükre, így az erdőkre is

- köztölte Blanca Huertas, a múzeum lepkespecialistája.

A brit múzeum vezette nemzetközi kutatócsoport tagjai csaknem teljes tudományos pályafutásuk alatt részt vettek a kolumbiai lepkeprojektben, számos terepmunkát végeztek, elemeztek több mint 350 ezer fotót, és tanulmányozták a témában a 18. század óta keletkezett feljegyzéseket.

Forrás: Flickr

A munkájuk eredményeként elkészült 300-oldalas tanulmány immár hivatalosan is úgy ismeri el Kolumbiát, mint a legtöbb lepkefaj hazáját - közölte a brit természettudományi múzeum. A kutatók szerint két másik dél-amerikai országban, Peruban és Ecuadorban is hasonlóan sokszínű a lepkevilág, de e két országban esetében még nem készült átfogó tudományos vizsgálat.

Kolumbiában a kormány adatai szerint 2010 és 2019 között 2,8 millió hektár - egy belgiumnyi - erdő tűnt el.

(MTI/AFP)