A Covid-19-et okozó új koronavírus legkorábban már 2019 októberétől elkezdhetett terjedni Kínában, vagyis két hónappal korábban ahhoz képest, amikor az első megbetegedést azonosították a közép-kínai Vuhanban.

Matematikai modellezéssel becsülték meg a vírus felbukkanását

Az angliai Kenti Egyetem kutatói a PLOS Pathogens című tudományos folyóiratban ismertetett tanulmányukban a természetvédelemben a fajok kihalását prognosztizáló matematikai modellezéssel becsülték meg, hogy a SARS-CoV-2 vírus először október eleje és november közepe között jelenhetett meg az ázsiai országban.

Az új kutatás szerint már 2020 októberétől fertőzhetett az új koronavírusForrás: MedicalNewsToday

A vírus felbukkanásának legvalószínűbb időpontja szerintük 2019. november 17., és valószínű, hogy világszerte elterjedt 2020 januárjára - írták a kutatók, akik szerint az első Kínán kívüli eset Japánban január 3-án bukkanhatott fel.

Az első európai eset január 12-én Spanyolországban jelenhetett meg, az Egyesült Államokban pedig január 16-án.

Kína 2019 decemberében jelentette be az első igazolt Covid-19 esetet, amelynek eredetét a vuhani Huanan élelmiszer- és állatpiachoz kötötték.

A COVID-19 vírus művészi ábrázolásaForrás: Getty Images/iStockphoto/Hazemmkamal

Tudósok azonban régóta feltételezik, hogy az első esetek korábban jelenhettek meg.Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és Kína március végén bemutatott közös tanulmányának szerzői elismerték, hogy lehettek szórványos fertőzések a vuhani járvány kitörése előtt.

Jóval könnyebben kötődik az emberi receptorokhoz, mint más fajokhoz

Egy másik héten közzétett tanulmányban Jesse Bloom, a seattle-i Fred Hutchinson Rákkutatóközpont szakembere tudományos adatbázisból kitörölt, ám visszanyert adatokat mutatott be a korai Covid-19 esetekről Kínában. Az adatok azt mutatták, hogy a Huanan piacon vett minták egészében nem reprezentatívak,

azok egy korábban terjedő vírusvariáns mintái, amely elterjedt Kína más részeire.

Pásztázó elektronmikroszkóppal készített felvétel egy erősen fertőzött sejtrőlForrás: AFP/Handout

Az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet (NIH) szerint a tanulmányban használt minták adatait az SRA bioinformatikai adatbázisba töltötték fel 2020 márciusában, a nyilvános adattár a DNS szekvenálási adatokat őrzi szerte a világból. A kínai kutatók az általuk feltöltött adatokat később törölték, mondván később frissítik és feltöltik egy másik adatbázisba.

A Scientific Reports tudományos folyóiratban csütörtökön megjelent tanulmányukban ausztrál kutatók arra a következtetésre jutottak DNS-szekvenálisi adatok alapján, hogy a SARS-CoV-2 jóval könnyebben kötődik emberi receptorokhoz, mint más fajokéhoz, ami azt jelzi, hogy már alkalmazkodott az emberekhez, amikor először megjelent.

A vakcina a leghatásosabb fegyver a koronavírus ellenForrás: MTI/Krizsán Csaba

A kutatók lehetségesnek tartják, hogy más, eddig nem azonosított állat - amelyhez még jobban adaptálódik - lehetett a köztes faj, de szerintük nem lehet kizárni a feltételezést, hogy laboratóriumból került ki az új koronavírus.

(Forrás: MTI/Reuters/dpa)