Egy angliai fémdetektor kettő, igen ritka arany tárgyat tárt fel, amelyek kora a 14. század közepére tehető. A régészek azonosították a két aranyérmét, amelyek eredete pont arra az időszakra nyúlik visza, amikor a Fekete Halál néven is emlegetett pestis pusztított az országban.

Mindkét középkori érme III. Eduárd angol királyt ábrázolja, aki 1344-től próbálta bevezetni ezeket az aranypénzeket Angliában. Az egyik ilyen érmét – egy 1344 januárjától júliusig kibocsátott, úgynevezett „leopárd érmére" (más néven fél florin-t) – a kutatók kudarcként tekintenek.

A Portable Antiquities Scheme (PAS) szakemberei szerint a pénzverde ugyanis túl költségesnek bizonyult, és a leopárd érmék értéke nagyban túlértékeltnek, főleg a benne található, igen nagy mennyiségű arany miatt.

III. Eduárd angol király pénzérméket veretettForrás: Wikimedia Commons/

III. Eduárd ezeket a monetáris problémákat új érmék bevezetésével próbálta meg orvosolni 1344 júliusától 1351-ig, amikor a másik, most felbukkant érméket verték. Ennek az „arany nemesnek" is nevezett érmének a súlya közel 7,7 gramm volt, tehát több mint kétszer akkora, mint a 3,5 grammos „leopárd érmének".

Mindkét érmére egy fémkereső detektorral bukkantak még 2019 októberében a Norfolk megyei Reepham város közelében, ám a PAS régészei csak most fejezték be az értékes leletek elemzését. A szakemberek szerint a tárgyak leginkább kétféle módon kerülhettek a földbe.
Valószínűnek tűnik, hogy az érmék egyszerre kerültek a földbe, talán egy erszény tartamaként, de akár az is elképzelhető, hogy egy ide rejtett kincs részeként – áll a PAS közleményében.

II. Eduárd ezt a ritka arany leopárd érmét 1344-ben veretteForrás: The British Museum

Az érmék félbehajlottak, de egyébként jó állapotban voltak, csak kisebb mértékű kopásokat azonosítottak a felszínükön, amelyet valószínűleg a mezőgazdasági tevékenység okozott. A „leopárd" 23 karátos, vagyis körülbelül 96 százalékban tiszta arany, ami miatt könnyen „kincsnek" is minősíthetik.A „leopárd érme" felfedezése különösen figyelemre méltó, figyelembe véve, hogy ezekből az érmékből nem sokat vertek, és alig maradt fenn néhány darab – mondta Helen Geake, a PAS leletek összekötő kutatója a BBC-nek, amit a LiveScience online tudományos portál idéz. – Mindössze három ilyen „leopárd érmét" találhatunk ma a múzeumokban.

Hozzátette, hogy a két érme birtokosa valószínűleg gazdag embernek számított, mert a tárgyak mai értéke körülbelül 12 ezer fontnak (közel 5 millió forintnak) felel meg.

A 11. századi normann hódítást követően Angliában az érmék csak ezüstből készültek.

Ezután döntött úgy III. Eduárd angol király, hogy újra bevezeti az aranyat; ám senki sem tudja, hogy miért. Az új eredmények azonban azt is mutatják, hogy a „leopárd érmék" hosszabb ideig voltak forgalomban, mint azt a tudósok korábban gondolták.