Negyven barlang várja a látogatókat a nemzeti parkokban

barlang
Részlet a Tapolcai-tavasbarlangból
Vágólapra másolva!
A barlangok nyáron is változatos kínálattal várják az érdeklődőket a nemzeti parkokban. Több mint 4100 barlang található Magyarországon, közülük negyven látogatható a nagyközönség számára is.
Vágólapra másolva!

A kánikulában különösen vonzó célpontok lehetnek

Állandóan hűvös, 12 Celsius-fokos hőmérsékletű barlangok bemutatóhelyei vannak öt nemzeti parkban: az Aggteleki-, a Balaton-felvidéki, a Bükki, a Duna-Dráva- és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság területén. Népszerűségüket mutatja, hogy a nemzeti parkokba érkező regisztrált látogatók csaknem fele ezek valamelyikébe vált belépőjegyet vagy vesz részt szakvezetéseken, programokon - közölte az Agrárminisztérium sajtóirodája pénteken az MTI-vel.

A Világörökség részét képező Baradla-barlang egyik terme Forrás: Tainar/Shutterstock

Mint írták, az elmúlt évek fejlesztéseinek köszönhetően a barlangok megújulva, színvonalas kínálattal várják a vendégeket, és az elvégzett munkák hozzájárultak a természeti képződmények védelméhez vagy éppen a denevérek élőhelyének megőrzéséhez is.

A barlangok közül több különleges cseppköveivel és látványos ásványkiválásokkal várja az érdeklődőket,

és olyan is van, amelyik a denevérek világába enged betekintést.

A Balaton-felvidéken számos különleges barlang található Forrás: Rajnai Klára

A barlangok többsége egy városi sétához hasonlóan bebarangolható,

de több helyen - például a balatonedericsi Csodabogyós-barlangban, a Szentgáli-kőlikban vagy a Mátyás-hegyi-barlangban - overallos túra keretében fedezhető fel a föld alatti világ. A Tapolcai-tavasbarlang csónakázva ismerhető meg, az itteni látogatóközpontban a karsztvidékkel kapcsolatos tudás bővíthető.

Budapest alatt hatvan kilométer hosszú barlangrendszer található

"A barlangok gyógyító hatásukról is ismertek. Egy most záruló projekt keretében a szakemberek a Baradla-Domica-barlangrendszer klímaterápiás gyógyhatását vizsgálták és gyógyturisztikai fejlesztéseket is elvégeztek.

A budapesti Pál-völgyi barlang egyik terme a "Szomorú-fűz" nevű cseppkő alakzattal Forrás: Wkimedia Commons /Joxy

A világörökség részét képező Baradla-barlangban jelenleg három szakaszon is indulnak barlangtúrák: az Aggteleki és a Jósvafői rövidtúra, illetve a Vörös-tói középtúra" - szerepel a közleményben. Újdonság, hogy Balatonfüreden a látogatók hamarosan birtokba vehetik a Lóczy-barlang Látogatóközpontot.

Részlet a Tapolcai-tavasbarlangból Forrás: Magyar Nemzeti Parkok

Ami a fővárost illeti,

Budapest alatt a világon egyedülálló módon mintegy hatvan kilométernyi barlangrendszer húzódik.

Itt található hazánk leghosszabb barlangja is, a több mint 32 kilométer hosszú Pál-völgyi-barlangrendszer. A budai Várnegyed alatt húzódó Vár-barlang történelmi időutazást kínál, a Mátyás-hegyi-barlangban pedig overallos túrán tehetik próbára ügyességüket az érdeklődők.

(Forrás: MTI)