Fejedelmi kincstárat avattak a hajdúszoboszlói Bocskai múzeumban

Bocskai
Bocskai István a hajdúi között, 17. századi rézmetszeten
Vágólapra másolva!
Bocskai István erdélyi fejedelem koronájának és jogarának "nemes és hiteles" másolatát bemutató fejedelmi kincstárat avattak a hajdúszoboszlói Bocskai múzeumban szombaton.
Vágólapra másolva!

Új épületszárnyat emeltek a relikviáknak

Az új turisztikai attrakciót a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat által vezetett konzorcium tagjaként Hajdúszoboszló önkormányzata valósította meg a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) támogatásával - ismertette Bihari-Horváth László múzeumigazgató. Hozzátette: a támogatás értéke 100 millió forint volt, amit a városi önkormányzat és a múzeum további, összesen 60 millió forintos saját forrással egészített ki.

Részlet a hajdúszoboszlói Bocskai István Múzeum állandó kiállításáról Forrás: Bocskai István Múzeum

A konzorciumi projekt egy Hajdú-Bihar megyei kulturális turisztikai útvonal létrehozására irányult. Ennek az útvonalnak az egyik állomása a fejedelmi kincstár,

amely a hajdúszoboszlói múzeum 200 négyzetméteres épületbővítésével valósult meg

- ismertette. Megjegyezte, hogy az új épületszárny legnagyobb attrakciói az egyetlen győztes szabadságharc vezetőjének, Bocskai István erdélyi fejedelemnek a koronájáról és jogaráról készült nemes és hiteles műtárgymásolatok, amelyek ugyancsak a pályázati projekt keretében készültek.

Történelmi zarándokhellyé válhat a fejedelmi kincstár

Oláh Gábor, a Pénzügyminisztérium regionális fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkára azt mondta, azok a projektek a legeredményesebbek, amelyekről a döntések helyi szinten születnek.Fontosnak nevezte, hogy a jövőben is a megyei önkormányzat legyen az a szervező erő, amely az adott térségbeli fejlesztéseket koordinálja. Budapest mellett immár Hajdúszoboszló az a város, ahol a magyar függetlenség ereklyéit őrzik - fűzte hozzá.

A díszes korona és jogar számára külön épületszárnyat emeltek Forrás: dehir.hu

Oláh Gábor utalt rá, hogy Bocskai István mindig tárgyalásra alapította politikáját, akkor is, amikor harcolt, de a minél korábbi békére készült. Ez ma is példa - nyomatékosította véleményét a helyettes államtitkár. Pajna Zoltán (Fidesz-KDNP), a hajdú-bihari közgyűlés elnöke

a térség közös örökségének nevezte Bocskai István hagyatékát,

aki "egyszerre tudott társadalmi és államközi békét teremteni". Reményét fejezte ki, hogy a fejedelmi kincstár közös zarándokhellyé válik, amely egyebek mellett a nemzeti önrendelkezésre figyelmeztet.

Bocskai István rézmetszésű portréja a 17. századból Forrás: Wkimedia Commons / Balthasar Caymox

Pajna Zoltán utalt arra, hogy a most lezárult európai uniós ciklusban a tervezett 49,6 milliárd forint TOP-forrás helyett 66 milliárdot fordíthattak fejlesztésekre. A következő időszak is jó reményekkel kecsegtet - mondta, fontosnak nevezve, hogy a turizmus- és közösségfejlesztésnek is legyen olyan súlya a jövőben, mint az infrastrukturális beruházásoknak.

Máig tisztázatlan Bocskai koronájának az eredete

Czeglédi Gyula Hajdúszoboszló független polgármestere felidézte: szeptemberben lesz a 415. évfordulója, hogy Bocskai István a városba telepítette a hajdúkat, a haza érdekében hűségesen szolgáló katonákat. Arra utalva, hogy a korona és a jogar eredetijét Bécsben, illetve Bukarestben őrzik, kiemelte:

történelmi igazságtétel, hogy "a nemes és hiteles másolat a hajdúkhoz került".

A díszes koronát I. Ahmed szultán ajándékozta Bocskainak, 1605-ben Forrás: Wkimedia Commons /Yelkrokoyade

Mindez a hajdúk közös kulturális öröksége, ezért azt tervezik, hogy vándorkiállítás keretében a többi hajdúvárosba is elviszik az ereklyéket - mondta Hajdúszoboszló polgármestere.

Az avatóünnepség meghívója szerint nemzetközi kultúrdiplomáciai siker, hogy olyan európai hírű intézmények, mint a bécsi Kunsthistorisches Museum, engedélyezték a Bocskai múzeum számára a műkincsek lemásolását. A koronamásolatot az ötvös szakma különböző területeit képviselő 20 szakember több mint 2 évig készítette.

Bocskai István a hajdúi között, 17. századi rézmetszeten Forrás: Wkimedia Commons /Wilhelm Peter Zimmermann

A Bocskai-korona, a "Hajdúk Szent Koronája" igazi misztikus tárgy: eredete kérdéses, szerepe vitatott, tulajdonjoga tisztázatlan. Bizánci, török, vagy perzsa műhelyben is készülhetett. Ez az egyetlen korona, amellyel erdélyi fejedelmet magyar királlyá koronáztak.

A Bocskai-korona az egyik legnagyobb magyar uralkodó hatalmának a jelképe volt,

amitől annyira féltek a Habsburgok, hogy a fejedelem halála után Bécsbe vitették.

A Habsburgok még a fejedelem emlékétől is féltek Forrás: Youtube

Eredetije ma is ott található, bár mind a magyar, mind a román állam máig a saját tulajdonának tartja. Az értékes műkincs másolatait először szombat délutántól a múzeumok éjszakája egyik fő attrakciójaként tekinthetik meg az érdeklődők Hajdúszoboszlón, a múzeum fejedelmi kincstárában.

(Forrás: MTI)