Egy új tanulmány szerint nyáron a városok jelentősen hűvösebbek lehetnének, ha elegendő fát ültetnénk. A forró évszak nem csak a strandolásról szól, mert egyet jelent az éjjel-nappali tikkasztó hőséggel a betondzsungelben. Talán azonban mégsem kell emiatt szenvednünk, legalábbis a kutatók szerint: egyszerűen hagynunk kell, hogy a fák hűsítő árnyékot nyújtsanak. A megállapítások szerint ugyanis jelentősen lehűthetik a környezeti hőmérsékletet.

A Computers, Environment and Urban Systems folyóiratban publikált tanulmány szerint a fák hűvösebbé, míg az épületek melegebbé teszik környezetüket, ám utóbbiak segíthetnek csökkenteni az általános hőmérsékletet azokon a területeken, ahol árnyékot vetnek.

Régóta tudjuk, hogy a fák és az épületek árnyéka hűthetForrás: Flickr

A modellünkből származó információkat felhasználhatjuk a közösségi zöldítési és faültetési erőfeszítések irányelveinek megfogalmazására, és még arra is, hogy hol húzzuk fel az épületeket, hogy maximalizáljuk az árnyékot más épületeken és utakon – mondta Jean-Michel Guldmann professzor, az Ohio Állami Egyetem városi és regionális tervezés emeritusa és a tanulmány társszerzője a ZMEScience online tudományos portálnak. – Ennek jelentős hatása lehet az utcai és környékbeli hőmérsékletekre.

A tudósok most elsőként számolták ki, hogy az árnyékos területek mennyiben segíthetnek az általános felületi hőmérséklet csökkentésében és a városi „hősziget-hatás" elleni küzdelemben. Utóbbit a városok burkolata, épületei és egyéb épített felületei generálják, amelyek elnyelik a napfény hőenergiáját, emiatt a városok észrevehetően melegebbek lesznek, mint a környezetük.A csapat a tanulmány során elkészített egy részletes 3D digitális modellt az Ohio államban található Columbus városának 36 négyzetkilométeres szakaszáról, amelynek segítségével meghatározták az árnyék (épületek vagy fák ) szerepét a térség teljes felületi hőmérsékletének meghatározásában; egy nyári napon, egy óra leforgása alatt.

A fokozatos faültetés sokat segíthet a városi hőmérsékletek csökkentésébenForrás: https://humusz.hu/hirek/becset-valasztottak-vilag-legzoldebb-varosava/26956

A technológia segítségével a szakemberek meglehetősen pontos másolatot készítettek a területről, épületeinek és fáinak pontos magasságával és szélességével együtt.

A modellbe a térségben regisztrált hőmérsékleteket is bevezették. Ezeket az adatokat egy NASA műhold rögzítette, amely összesen 39 715 mérési pontot a vizsgált területen. Végül a csapat a szoftver segítségével kiszámította, hogy az egyes fák és épületek mennyi árnyékot vetnek fel az egy órás intervallum alatt, összehasonlítva ezeket a hőmérsékleti mérésekkel. Ez lehetővé tette számukra, hogy lássák, hogyan hatnak a fák és az épületek a városi hőszigetelésre az általuk biztosított árnyékokon keresztül. Mindezek alapján fejlesztettek ki egy bárhol használható, statisztikai modellt.A tesztek szerint az épületeknek általában negatív hatása volt, mert melegebbé tették a várost, ám az árnyékuk átlagosan 0,13% és 0,31% közötti hőmérséklet-csökkenést eredményezett. A zöld területek és a víztestek azonban kiemelt szerepet játszottak az alacsonyabb hőmérsékletek biztosításában. A kutatók még a füves területeken is jelentős hűtőhatást rögzítettek, különösen az árnyékos fű segített ebben a tekintetben. A víztestek nagyobb mennyisége és a fa lombkoronája bármely területen szintén erős hűtőszernek bizonyult.
Régóta tudjuk, hogy a fák és az épületek árnyéka hűthet – mutatott rá Guldmann. – Most azonban pontosabban meg tudjuk mérni, hogy ez a hatás milyen esetekben segíthet abban, hogy jobb tervezési döntéseket és zöldítési stratégiákat hozzunk a városi hőhatások enyhítése érdekében.