Megvan az étel, amivel visszaszorítható a migrén

Téged is kínoznak a frontok? Így enyhítheted a kellemetlen tüneteket! fejfájás migrén
Vágólapra másolva!
Világszerte milliók életét keseríti meg a migrénes fejfájás, ezért a kutatók teljes erőbedobással keresik azt a módszert, amivel enyhíteni lehet a kellemetlen tüneteken. Most találtak egy étrendet, ami segíthet az érintetteken.
Vágólapra másolva!

Az amerikai kutatók által készített tanulmány szerint

a magas zsírtartalmú halakat tartalmazó diéta lehet a migrénes fejfájás elleni harc kulcsa.

A kísérlet során 182 önkéntest vizsgáltak. A résztvevők közül korábban mindenkit gyakori, elviselhetetlen migrénes fejfájások kínoztak; átlagosan havonta 16-szor jelentkeztek panaszok, a fejfájások pedig legalább 5 órán át tartottak, amiket különböző fájdalomcsillapítók használatával lehetett csak valamennyire enyhíteni. A fájdalom sokszor annyira elviselhetetlenné vált, hogy az érintettek még alapvető szükségleteiket sem tudták ellátni, nem beszélve romló munkaképességükről.

A próba 16 hétig tartott, az önkénteseket pedig három csoportba osztották.

  • Az első csoportot zsíros halakban gazdag, ám kevés linolsavat (omega-6) tartalmazó étrendre fogták.
  • A második csoport ugyanezt kapta, csak több linolsavval.
  • A harmadik csoport kapta a legtöbb linolsavat tartalmazó táplálékot, és ők fogyasztották a legkisebb mennyiségű zsíros halat.
Forrás: Dreamstime

Eközben a szakértők folyamatosan monitorozták a migrénes fejfájások számát, intenzitását, a fájdalomcsillapítók használatának gyakoriságát, valamint azt, hogy a tünetek miként befolyásolják a résztvevők mindennapi teljesítményét.

A kísérlet végén a kutatók azt találták, hogy a növényi olajokban szegényebb, zsíros halakban gazdagabb diétát követőknél a migrénes fejfájások száma és intenzitása 30-40 százalékkal csökkent, emellett életminőségük is javulást mutatott a kontrollcsoporthoz képest.

Vérükben a fájdalommal összefüggésbe hozható lipidek szintje is alacsonyabb volt.

Minek tulajdonítható a jótékony hatás?

Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy a sok linolsav gyulladásba hozhatja a migrén kialakulásáért felelős agyi idegpályákat. Ezért a kevesebb linolsavat és több omega-3 zsírsavat tartalmazó étrend akadályozhatja vagy enyhítheti a tüneteket.

– idézte a MedicalXpress egészségügyi portál Luigi Ferrucci kutatóorvost, az amerikai Nemzeti Öregedéskutató Intézet (NIA) munkatársát.

A felmérések szerint migrénes fejfájás világszerte legkevesebb 4 millió embert érint, és főként a 18 és 44 év közötti nőknél jelentkezik a probléma.

A teljes tanulmány a BMJ szakfolyóiratban olvasható.