Így kódoltuk be a spirituális meggyőződést az idegszövetbe

angyal, spiritualitás
Többen számoltak be arról, hogy találkoztak Isten hírnökével
Vágólapra másolva!
A tudatosság egyszerre lehet áldás és átok. Az emberiség bolygón tett első lépéseikor a világ is teljesen másnak tűnt: rejtélyekkel találkoztunk mindenhol, és mindig jelen volt a bizonytalanság gondolata. Nem csoda, hogy különböző időpontokban és különböző földrajzi területeken, egymástól függetlenül, de gyakorlatilag valamennyi kultúra tagjai kitalálták a létezéssel kapcsolatos félelmeket csillapító, spirituális kereteket.
Vágólapra másolva!

A komplex emberi viselkedést vizsgálták

Ma az emberek több mint 80 százaléka vallja magát vallásosnak vagy spirituálisnak. Ez a tudósok szerint azért lehet, mert a legtöbb ember agyába egyszerűen „be van kötve" valamiféle szellemi, spirituális meggyőződés. Korábbi kutatások során a szakemberek annak megállapítására végeztek agyi vizsgálatokat, hogy

az agy mely területei világítanak, miközben spirituális gondolkodású emberek végeznek egyfajta feladatot.

Az ilyen vizsgálatok korrelációs jellege azonban eleve korlátozó.

A spirituális emlékek jelentős változásokat hoztak Forrás: pexels.com

Most a bostoni Brigham és a Női Kórház kutatói jóval radikálisabb megközelítést alkalmaztak az agy spiritualitásának feltérképezésében. Michael Ferguson és munkatársai az elváltozások hálózati leképezésére fókuszáló technikát használták, amellyel

a komplex emberi viselkedés valamelyik specifikus, agyi áramkörökhöz köthető, a betegek agyi elváltozásainak helye alapján.

Ha egy bizonyos viselkedés megszűnik (vagy éppen ellenkezőleg), akkor azt egy bizonyos elváltozás váltja ki.

A Biological Psychiatry tudományos szaklapban publikált tanulmányban a csapat nyolcvannyolc, agyi műtéten átesett önkéntesen tesztelte a felvetéseit, akiknél korábban az agyban elterjedt daganatokat távolították el.

A betegek részt vettek egy részletes felmérésen is, amely a műtét előtt és után tett fel kérdéseket a lelki elfogadással kapcsolatban.

Az agydaganat reszekciója előtt és után a páciensek közül harmincnál csökkent a bevallott spiritualitás, huszonkilenc növekedést mutatott, míg szinten huszonkilenc nem számolt be semmiféle változásról.

Fontos gyakorlati alkalmazásokhoz vezethetnek

Az elváltozások hálózatának feltérképezési technikája segítségével a kutatók a spirituális hiedelmekben bekövetkezett változásokat az agyi áramkörökhöz társították a periaqueductalis szürkeállományban (PAG), amely számos funkcióban szerepet játszik, beleértve a félelem kondicionálását, a fájdalom modulálását, az altruista viselkedést és a feltétel nélküli szeretetet.

Úgy tűnik, a legtöbb ember agyába egyszerűen „be van kötve" valamiféle szellemi, spirituális meggyőződés Forrás: pexels.com

– magyarázta Michael Ferguson, a Brigham agyi áramkörterápiás központjának vezető kutatója a ZMEScience online tudományos portálnak. – Megdöbbenve tapasztaltuk, hogy a spiritualitásnak ez az agyi áramköre az agy egyik evolúcióilag legmegőrzőbb struktúrájában található.

Az első adatbázis eredményeit a szakemberek egy második adatbázis hitelesítették, amelyben több mint 100 olyan beteg kapott helyet, akik a vietnami háborúban, a harc során fejsérülést szenvedtek, ami agyi elváltozásokat okozott.

Ezeknek a pácienseknek olyan kérdéseket tettek fel, mint „Ön vallásos embernek tartja magát? Igen vagy nem?"

A kutatók szeretnék megismételni a vizsgálatot, hogy teljes mértékben bizonyítani tudják a kapcsolatot a spiritualitás és a periaqueductalis szürkeállomány között. Ferguson számára a vizsgálatok azonban nem pusztán filozófiai jellegűek. Úgy véli, ezek fontos gyakorlati alkalmazásokhoz vezethetnek, különösen a klinikai gyakorlat területén.