Új-Zéland eddigi legmelegebb júniusán van túl - ott most tél van

Moeraki sziklák - Kísértetiesen szabályosan gömbölyű sziklák Új-Zéland partjainál, amikről a maori legenda azt tartja, hogy hajótörést szenvedett óriások partra vetett rakományai.
Vágólapra másolva!
A feljegyzések 112 évvel ezelőtti kezdete óta a legmelegebb júniust mérték Új-Zélandon, ahol most tél van.
Vágólapra másolva!

A 10,6 Celsius-fokos júniusi átlaghőmérséklet 2 fokkal haladta meg az elmúlt 30 év átlagát, és 0,3 fokkal a korábbi - 2003-ban és 2014-ben mért rekordot, közölte hétfőn a Nemzeti Víz- és Légkörkutató Intézet. Új-Zélandon 1909-ben kezdték a módszeres meteorológiai adatgyűjtést.

Új-Zélandon körülbelül 1 Celsius-fokkal emelkedett az átlaghőmérséklet az elmúlt száz év alatt,

és ha a tendencia folytatódik, rövidebb és enyhébb telekre kell számítani a csendes-óceáni szigetországban - közölte Gregor Macara, az intézet klímatudósa.

A júniusi melegrekordot idén egyebek mellett az óceán szokatlanul magas hőmérséklete okozta, és az, hogy többet fújt a szél a melegebb északi tájak felől, mint a hideg Antarktisz irányából, mondta Macara.
A kutató szerint az időjárás erősen megváltozhat egyik hónapról a másikra, a mélyen ható tendencia azonban a hőmérséklet emelkedése, az általános felmelegedés.

A júniusi átlaghőmérséklet 2 fokkal haladta meg az elmúlt 30 év átlagát. Fotó / Getty Images

A szokatlanul enyhe júniusi tél gondokat okoz az új-zélandi sípályáknak, de kedvez a földműveseknek.

A magasabb hőmérséklet több esővel párosulva valamelyest dúsabb legelőkkel ajándékozta meg a birka- és marhatenyésztőket két aszályos év után. Mindemellett a víztartalékok továbbra is mélyponton vannak, és a farmerek attól tartanak, hogy a melegebb klíma hosszabb távon még több aszályt eredményez.