A halak a vízbe kerülő metamfetamin rabjává válhatnak

sebes pisztráng
A sebes pisztráng édesvízi változata majdnem egész Európa területén, beleértve Izlandot is, Anatóliában és a Kaukázus déli részén megtalálható
Vágólapra másolva!
A környezeti hatóságok rendszeresen ellenőrzik az emberi betegségek kezelésére kifejlesztett gyógyszerkészítményeket, hogy elkerüljék a vízi élővilág szennyeződését. A tiltott drogok azonban óriási gondot okozhatnak, köztük a különösen az erősen addiktív szerek, mint például a kokain vagy a metamfetamin. Egy hétvégi buli vagy egy fesztivál után a víz ugyanis láthatóan ezekkel a pszichoaktív szerekkel szennyeződhet.
Vágólapra másolva!

A metamfetamin a leginkább ártalmas diszkódrogok egyike

Korábbi kutatások szerint az amszterdami szennyvíz ezer emberre vetítve 1028 milligramm kokaint tartalmaz, ami Európában a legmagasabb számnak számít. Az azonban még nem világos a tudósok előtt, hogy a város lefolyóin keresztül vízbe kerülő drogok pontosan milyen hatást gyakorolnak a vízi élővilágra, ám egy új tanulmány aggodalmat kelt.

A legutóbbi kutatások szerint a magas koncentrációjú metamfetaminnak kitett sebes pisztráng (Salmo trutta) a függőség jeleit mutatta.

A sebes pisztráng (Salmo trutta) a függőség jeleit mutatta Forrás: H. Busch-Paulick

A metamfetamin – köznapi nyelven meth vagy kristály – egy erősen addiktív pszichostimuláns pszichoaktív szer, amely hatással van a központi idegrendszerre. A nemzetközi addiktológiával foglalkozó pszichiáterek szakvéleménye szerint a metamfetamin a leginkább ártalmas diszkódrogok egyike, ami eufóriát és megnövekedett energiát okoz. Emellett azonban

olyan veszélyes mellékhatásokkal is jár, mint a megemelkedett pulzus és vérnyomás, hangulatváltozások, álmatlanság, sőt túladagolás esetén akár halál is.

A metamfetaminnak az egyéb amfetaminokkal összehasonlítva hosszabb ideig tartó és erőteljesebb hatása van. A JAMA Psychiatry tudományos szaklapban publikált tanulmány szerint a metamfetamin túladagolással járó halálesetek nyolc év alatt megnőttek az Egyesült Államokban.

Elvonási tüneteket is okoz

A vizsgálatokba bevont sebes pisztráng egy európai lazacfaj, amely világszerte széles körben elterjedt. A kelet-európai folyókban őshonos, de a Nyugat-Ázsiától Észak-Afrikáig terjedő vizekben is megtalálható.

A sebes pisztráng édesvízi változata majdnem egész Európa területén, beleértve Izlandot is, Anatóliában és a Kaukázus déli részén megtalálható Forrás: Paul Colley

A Journal of Experimental Biology folyóiratban publikált tanulmány során cseh kutatók összesen 120 pisztrángot vizsgáltak, amelyeket két egyenlő csoportba osztottak szét. Mindegyiknek saját víztartályt biztosítottak, csak az egyik csoportéba metamfetamin adtak, míg a másik tiszta maradt. A pszichoaktív szer koncentrációja literenként egy mikrogramm volt, ami egy közbenső koncentrációnak számt az édesvízi folyókban korábban regisztrált értékekhez képest. Nyolc hét elteltével a halakat tíz napra egy másik tartályba helyezték.

Két nappal azután, hogy új víztartályokba kerültek, a kutatók egy sor viselkedési és biológiai tesztet végeztek, hogy figyeljék a változások jeleit.

A szakemberek megállapították, hogy a metamfetaminnal szennyezett csoport tagjai fizikailag kevésbé voltak aktívak, mint a kontroll csoport. Amikor a tudósok felnyitották néhány hal agyát, ahol olyan, biokémiai változásokat találtak, amelyek az elvonási tünetekhez társíthatók.

– mondta Pavel Horký, a Cseh Földtudományi Egyetem kutatója a ZMEScience online tudományos portálnak. – Kutatásunk azonosítja az emberi társadalmi problémák hatásait a vízi ökoszisztémákra nézve.

A különböző drogok és gyógyszerek veszélyeztethetik az élővilágot Forrás: https://www.allergiakozpont.hu/gyogyszerallergia

Hozzátette: a tanulmány ébresztőként is szolgál, mert megmutatja, hogy a szennyvizet gyakran figyelmen kívül hagyjuk, pedig a különböző drogok ezen keresztül is károsíthatják az élővilágot.

Ha a halak így reagálnak a metamfetaminra, akkor mindez valószínűleg ehhez hasonló, viselkedési és biológiai következményekkel jár, ha kölcsönhatásba kerülnek más, az emberek által használt drogokkal,

például kokainnal, antidepresszánsokkal vagy fájdalomcsillapítókkal. Sok esetben ugyanis ezek az állatok kiszámíthatatlan módon reagálhatnak.