Már Kínában sem számít veszélyeztetettnek az óriáspanda

Giant Panda Couple At Chiang Mai Zoo In Thailand Chiang Mai Chiang Mai 2016 Thailand Thailand 2016 BOY ZOO Animals PANDA Giant Panda COUPLE Chuang Chuang Lin Hui Cub Panda Cub Lin Bing Visitors 13 September 2016 13rd September 2016 NurPhoto
Giant panda Chuang Chuang walks at Chiang Mai Zoo in north Thailand's Chiang Mai, Sept. 13, 2016. Chuang Chuang and Lin Hui, an expatriate giant panda couple from China, have settled down in north Thailand's Chiang Mai Zoo since October 2003. Their cub Lin Bing, born in May 2009, is the first giant panda born in Thailand. Currently the couple still lives in Chiang Mai Zoo and continues to attract fans and visitors, while Lin Bing had been sent back to China in 2013.
Vágólapra másolva!
Már Kínában sem számít veszélyeztetettnek az óriáspanda, ám még mindig sérülékeny - jelentették be kínai szakértők.
Vágólapra másolva!

A kategóriát akkor változtatták meg, amikor a vadon élő óriáspandák száma elérte az 1800-at. Jelenlegi státuszuk "életkörülményeik javulását és az élőhelyük épségének megóvására tett kínai erőfeszítéseket" tükrözi - idézte a BBC hírportálja Cuj Suhung, a környezetvédelmi minisztérium vezetője szavait, amelyek egy sajtótájékoztatón hangzottak el.

Az óriáspandákat Kínában évekkel azután sorolták új kategóriába, hogy a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) 2016-ben a levette a veszélyeztetettek listájáról, és a sebezhetők közé helyezte őket. Akkor a kínai szakértők vitatták a döntést arra hivatkozva, hogy ennek alapján az emberek azt hihetik, csökkenthetők a védelmi erőfeszítések.

A kínai közösségi média felhasználói örömmel üdvözölték a friss kínai döntést, mert ez azt bizonyítja, hogy van értelme a védelemnek.

- írta egy Veibo-felhasználó.

Forrás: NurPhoto/Rachen Sageamsak/Xinhua

Szakértők szerint a siker nagy mértékben annak a kínai erőfeszítésnek tulajdonítható, amellyel újratelepítették és újranépesítették a bambuszerdőket. A bambusz a pandák étrendjének 99 százalékát képezi.

Az állatkertek szintén nagy erőkkel igyekeznek növelni a pandák számát a fogságban tartott állatok szaporítási módszereinek segítségével.