Szöcskék, sáskák, tücskök nyomában

fogasfarkú szöcske
Fogasfarkú szöcske ( Polysarcus denticauda). Kép: Veres Nándor kronika.ro
Vágólapra másolva!
A Magyar Rovartani Társaság egyenesszárnyúakkal foglalkozó szakértői június végén Nyugat-Zala Tájegységünkben tartották meg éves találkozójukat.
Vágólapra másolva!

Az összejövetel célja nem csupán a közös érdeklődési kör és a szakmai tapasztalatok megosztása volt, hanem az erősen adathiányos országrész tudományos szintű feltérképezésének megkezdése. A régió egyenesszárnyúival korábban nemigen foglalkoztak részletesen a szakma mesterei. Így a tudományos szintű előadásokon kívül időt szakítottak arra is, hogy egy egész napon keresztül, négy kutatócsapatra osztva, a tájegység munkatársainak kalauzolásával a térség jellegzetes gyepes élőhelyein megmintázzák a szöcske- és sáskafaunát. 27 helyszínen végeztek alapos szemrevételezést, s a hosszú, fárasztó nap végére,

a Zala és Kerka menti síkvidéki gyepeken, a Nagykanizsa melletti homokvidéken és a megye számos szőlőhegyének lejtős rétjein összesen 15 szöcskefajt, 24 sáskafajt és 3 tücsökfajt mutattak ki.

Fogasfarkú szöcske ( Polysarcus denticauda). Kép: Veres Nándor kronika.ro Forrás: https://greenfo.hu/hir/a-fogasfarku-szocske-a-szekelyfoldi-saskainvazio-foszereploje/

A szöcskék közül kiemelendő a védett fogasfarkú szöcske felbukkanása, a sáskák közül pedig a ritkaságnak számító tundrasáska, a déli hegyisáska, a Schmidt-hegyisáska és a Bolivar-tövishátúsáska megtalálása. A tücsökfajok közül a szórványosan mutatkozó, ritkán szem elé kerülő mocsári tücsök érdemel említést.
A Balaton-felvidéki Nemzeti Park reményei szerint a rendkívül motivált kutatók hamarosan visszatérnek hozzájuk, s további értékes fajok jelenlétének bizonyításával tovább növelik ismert természeti értékeik hosszú sorát.

(Forrás: Balaton-felvidéki Nemzeti Park)