Amerikai kutatók megtalálhatták a marsi metán forrását. A beazonosított helyszínek csupán néhány mérföldre vannak a Curiosity marsjárótól - írja a Science Alert tudományos portál.

2012-es érkezése óta a Curiosity hatszor észlelte a metánszint megugrását a Marson, ám eddig nem sikerült megtalálni a források helyét, sem azt, mik bocsájtják ki a gázt. A Kaliforniai Műszaki Egyetem új elemzése azonban beazonosíthatta azokat a helyeket, ahonnan a metán érkezhet.

A kutatók időben visszafelé haladva, a szél sebességét és irányát figyelembe véve követték nyomon a gázrészecskék mozgását. Ezzel a modellel mind a hat metánszint emelkedést megvizsgálták.

Az eredmények alapján a gáz forrásai a marsjárótól csupán néhány mérföldre, nyugatra, illetve délnyugatra találhatók.

A Curiosity jelenleg a Gale-kráter északnyugati részén tartózkodik. 

A Curiosity által készített szelfiForrás: NASA/JPL-Caltech/MSSS

A metán jelenléte azért izgalmas, mert a gázt biológiai folyamatok is létrehozhatják, de a geológiai eredet is utalhat víz jelenlétére. Amennyiben élőlények termelik, azok még ma is a bolygón lehetnek, a metán lebomlásának ideje ugyanis 330 év.

A kutatás következő lépése annak megállapítása lesz, hogy mi hozza létre a marsi metánt. A vizsgálat eredményei egyelőre nem jelentek meg szakmailag lektorált folyóiratban, a Research Square weboldalán azonban olvashatók.