Ennek a galambnak sörénye van és annak felborzolásával udvarol

sörényes galamb
A sörényes galamb csőre tövében egy bibircsókot visel
Vágólapra másolva!
Új, korábban nem tartott fajjal gyarapodott a debreceni állatkert ázsiai madárgyűjteménye: a napokban egy hím sörényes galamb érkezett a Nagyerdőbe a hollandiai Vogelpark Avifaunából. A madár természetes élőhelyei a szubtrópusi és trópusi síkvidéki esőerdők, mangroveerdők, száraz erdők és cserjések. 
Vágólapra másolva!

A sörényes galambot Carl von Linné svéd természettudós írta le 1758-ban, a Columba nembe Columba nicobarica néven. A színpompás jövevény már birtokba vette a debreceni állatkert galambröpdéjét, ahol a látogatók is megtekinthetik.

A Délkelet-Ázsia partvidékein és szigetvilágában őshonos sörényes galamb (Caloenas nicobarica) szigetről szigetre vándorló nomád faj.

A sörényes galamb csőre tövében egy bibircsókot visel Forrás: Pholder

– magyarázta Nagy Gergely Sándor, az intézmény vezetője. – A hímek hosszú nyaki dísztollaik alkotta sörényük felborzolásával igyekeznek maguknak párt találni, akivel aztán életük végéig együtt maradnak.

Érdekességként említette, hogy a legfrissebb genetikai kutatások alapján

ezt a fajt tartják az egykor Mauritius szigetén endemikus, mára már kihalt dodó legközelebbi élő rokonának.

Élőhelyének csökkenése, vadászata és a kereskedelmi célú befogások miatt a faj szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listáján és a washingtoni egyezmény (CITES) I. mellékletében.

Remények szerint hamarosan tojó is érkezik a debreceni intézmény új jövevényéhez, így tovább gyarapodhat majd e ritkaság fajmegőrzési célú állatkerti állománya, jelezte a nagyerdei állatkert vezetője.

(MTI)