Fosszilis maradványok igazolják, hogy 70 millió évvel ezelőtt melegvérű dinoszauruszok éltek egész évben az Északi-sarkkörön túl.

A kutatók apró dinoszauruszok megkövesedett maradványait találták meg Alaszkában. A maradványok elemzéséről készült tanulmányt a Current Biology című folyóiratban publikálták csütörtökön.

Legalább hét különböző fajhoz tartozó dinoszaurusz megkövesedett maradványait elemezték. A szakemberek szerint a 70 millió évvel ezelőtt élő dinók éppen csak kikeltek a tojásból vagy még ki sem keltek. A felfedezés azért különös jelentőségű, mivel ennyire északra még sohasem bukkantak dinoszauruszfészekre - magyarázta Pat Druckenmiller, az Alaszkai Egyetem Északi Múzeumának igazgatója. A lelet egyúttal azzal a feltételezéssel is segít leszámolni, hogy a dinoszauruszok óriási hidegvérű hüllők voltak.

Ha szaporodtak, ki is teleltek ott, ha kiteleltek, olyan körülményekkel tudtak megbirkózni, amelyekkel rendszerint nem társítjuk a dinoszauruszokat, mint a fagy és a hó - fejtette ki Druckenmiller.

Ahhoz, hogy túléljék a sötét északi-sarki telet, ezeknek a dinoszauruszoknak nem kellett a napon melegíteni a testüket, ahogy a gyíkok teszik - fűzte hozzá.

A tudós szerint ezek a dinók bizonyos fokig melegvérűek voltak, lehetett egy olyan képességük, hogy belső funkcióik révén fel tudták melegíteni a testüket.

Forrás: Mark Garlick

A dinómaradványokra Alaszkában, a Colville folyó partján bukkantak rá, a 70. szélességi foknál, a sarkkörtől 400 kilométerre északra, egy meredek sziklafalon. A krétakorban, amikor Észak-Amerika még máshol helyezkedett el, a lelet helyszíne távolabb, a 80. vagy 85. szélességi körnél lehetett - mondta Druckenmiller.

Ez a térség akkoriban sokkal melegebb lehetett, de azért nem trópusi. Ősi növények maradványaiból a tudósok arra következtettek, hogy az évi átlagos hőmérséklet 6 Celsius fok körül mozgott.

Alaszka északi lejtője manapság két hónapra borul teljes sötétségbe télen, de a krétakorban akár négy hónapig is sötét lehetett télen.

(MTI/Reuters)