Az elvadult disznók olyan környezetszennyezést okoznak, mint 1,1 millió autó

Action Actions America August Behavior Behaviors Biodiversities Biodiversity Biological diversity Bird Birds Birds of prey day Bovine (domestic) Bovines (domestic) Brazil Cadaver Cadavers Cathartid Cathartidae Continental area Corpses Counting Cow (Bos ta
Egy elvadult disznó lakmározik egy döglött tehénből Brazíliában
Vágólapra másolva!
A világszerte élő elvadult házi sertések számlájára évente annyi szén-dioxid kibocsátása írható, amennyi 1,1 millió autó emissziójával érhet fel - állapította meg egy nemzetközi szakemberekből álló kutatócsoport.
Vágólapra másolva!

A Global Change Biology című folyóiratban publikált becslések szerint az elvadult disznók évente 4,9 millió tonna szén-dioxidot szabadítanak fel azzal, hogy feltúrják a talajt - olvasható a The Guardian című brit napilap online kiadásában.

Az ausztráliai Queenslandi Egyetem kutatója, Christopher O'Bryan szerint az elvadult sertések a bolygó legelterjedtebb gerinces betolakodó fajai közé tartoznak. "A disznók Európában és Ázsia egyes részein őshonosak, ám ma már az Antarktisz kivételével az összes kontinensen jelen vannak" - mondta a szakember.

Egy elvadult disznó lakmározik egy döglött tehénből Brazíliában Forrás: Biosphoto via AFP/Claude Balcaen / Biosphoto/Claude Balcaen

O'Bryan szerint az elvadult disznók feltúrják a talajt, amikor élelem után kutatnak, mintha "kicsi traktorok dolgoznának a földeken". A talajban lévő mikrobák ilyenkor oxigénhez jutnak. A mikroorganizmusok "gyors ütemben szaporodnak, ami szén-dioxid-termelést eredményezhet".

A szakemberek modelleken alapuló becslései szerint az állatok évente 36 ezer négyzetkilométernyi földterületet túrnak fel azokban a régiókban, ahol nem őshonosak.

Óceániában forgatják fel a legnagyobb területet - nagyjából 22 ezer négyzetkilométert -, majd Észak-Amerika következik a sorban. Óceánia elvadult disznói a felelősek az állatok éves becsült szén-dioxid-termelésének több mint 60 százalékáért (3 millió tonna), ami nagyjából 643 ezer autó kibocsátásával egyenlő.

A kutatók szerint az elvadult disznók okozta problémáért végső soron az ember a felelős, aki elterjesztette őket, tehát újabb ember okozta klímakárosító tényezőről van szó.