Rosszindulatú daganatok bárhol kialakulhatnak, melyek prognózisa leginkább attól függ, milyen stádiumban kerül diagnosztizálásra a probléma és kezdődik meg a terápia. A hematológiai daganatok közül a limfóma és a leukémia a legismertebbek, ám kevesebb szó esik a myeloma-ról, pedig viszonylag gyakorinak számít ez is. Hogy mit kell tudni róla, azt dr. Kárpáti Ágnes, a Trombózis-és Hematológiai Központ onkohematológusa mondja el.

Mik azok a plazmasejtek?

A plazmasejtek a csontvelőben és a nyirokszervekben jelen lévő sejtek, és fontos részét képezik az immunrendszernek. Amikor az ún. B-sejtek reagálnak egy fertőzésre, plazmasejtekké változnak, melyek ellenanyagokat (antitesteket, immunglobulinokat) termelnek-ezek segítenek a kórokozók elpusztításában.

Myeloma, a plazmasejtek rákja

A myeloma multiplex a plazmasejtek daganatos megbetegedése. Ekkor az abnormális plazmasejtek felhalmozódnak és károsítják a vérképzést és megtámadják a környező csontszöveteket, a fájdalmat, gyakoribb csonttöréseket, csontritkulást okoz. A termelődő kóros antitestek gyakran a vesékben is lerakódnak, veseelégtelenséget generálva. A csontvelőben a rákos sejtek kiszorítják az egészséges sejteket, ami fáradtsághoz és a fertőzések elleni csökkent védekezéshez vezet, mivel a kóros antitestek nem képesek ugyanazt a feladatot elvégezni, mint az egészségesek.

Általában a myeloma sejtek több csontban gyűlnek össze, több daganatot alkotva- ekkor myeloma multiplex-ről beszélünk.

A daganat tünetei igen változatosak lehetnek, sőt, eleinte az is lehet, hogy nem is tapasztal panaszokat a beteg.

Tünetek
• Csontfájdalom, gyakori csonttörések
• Hányinger
• Székrekedés
• Étvágytalanság
• Zavartság
• Fáradtság
• Gyakori fertőzések
• Fogyás
• Gyengeség vagy zsibbadás mindkét alsó végtagban
• Túlzott szomjúság
• Vérszegénység

Szövődményként olyan állapotok, betegségek léphetnek fel, mint a vérszegénység, különböző fertőzések, szívritmuszavar, hiperkalcémia, veseelégtelenség, csontritkulás, mélyvénás trombózis/tüdőembólia, szívelégtelenség.

Forrás: https://www.tromboziskozpont.hu/verkep-elteresek

 

Nehéz diagnosztizálni

Mivel nincsenek egyértelmű tünetei, akár rejtve is maradhat a rák, illetve, ha vannak panaszok, gyakran más szakorvosi rendelésre kerül a beteg (pl. reumatológia, neurogia, nefrológia, kardiológia). Figyelemfelhívó jel lehet azonban, ha túl magas a vérben a kálcium/fehérje (főleg az ún. M-fehérje) szintje, míg a vérlemezkeszám csökkent, valamint a magas vizeletben a fehérje mennyisége. Amennyiben felmerül a myeloma gyanúja, úgy csontvelőbiopsziára van szükség- mondja dr. Kárpáti Ágnes, a Trombózis-és Hematológiai Központ onkohematológusa.

Nagyon korai stádiumban elegendő lehet a megfigyelés, ám komolyabb tünetek esetén, előrehaladottabb állapotban a terápiát meg kell kezdeni. A kezelése nehéz, általában a következő módszerek jöhetnek számításba: kemoterápia, immunterápia, hemopoetikus őssejt terápia, sugárkezelés.

(Forrás: Trombózis-és Hematológiai Központ
www.tromboziksozpont.hu)