A kullancsok több veszélyes kórokozó vektorai, azaz terjesztői lehetnek. A kutyák és macskák esetén a két legfontosabb kullancs által terjesztett betegség a babesia fertőzés, és az emberekben is előforduló Lyme-kór.

Az erdőkben sajnos nagyon sok a kullancs. A kullancs elleni védekezésre nem csak azok kell figyeljenek, akik rendszeresen kihordják sétálni kutyáikat. A zárt udvaron élő, nem kijáró állatban is lehet kullancs, hiszen a macskák, kóbor kutyák bundájában, rengeteg kullancs rejtőzködhet.

A legnagyobb veszélyt a Babesiosis nevű kutyabetegség jelenti.

Ez úgy alakul ki, hogy a kullancsok a vérszívás során apró élősködőket juttatnak a vérkeringésbe. Ezek a vörösvérsejtekben telepednek meg, itt szaporodnak, és elpusztítják a vörösvérsejteket. Jellegzetes tünetei a magas láz (a kutya bágyadt, étvágytalan), kórjelző értékű a sötét, barnás vagy véres vizelet, később sárgaság is kialakul. Előfordul ún. "kis" Babesia is, ilyenkor a jellegzetes tünetek hiányoznak, egyszerűen csak "nem az igazi" az állat. 

Forrás: Science Photo Library via AFP/SEBASTIAN KAULITZKI/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Sebastian Kaulitzki/Science Phot

Időben megkezdett kezeléssel a gyógyulás esélyei nagyon jók, későn diagnosztizált esetben máj- és vesekárosodások léphetnek fel, illetve el is pusztulhat az állat. A betegség ellen sajnos nincs védőoltás, jó minőségű kullancs ellen védő készítménnyel (nyakörv, nyak bőrére cseppenthető készítmények, spray) előzhetjük meg. Ritkábban előforduló, szintén kullancs által okozott betegség a Lyme-kór (ez ellen van védőoltás!) és a kullancsencephalitis.

Macskán a kullancs egy Babesiosishoz hasonló, Haemobartonellosis nevű betegséget okozhat. Szerencsére a környékbeli kullancsok ezt a kórokozót nem terjesztik (pillanatnyilag, ez sajnos változhat), így a cicáknak inkább csak kellemetlenséget okoznak a vérszívók, és persze a gazdik se örülnek, ha az ölükbe bújó házi kedvenc simogatásakor kullancsokba botlik az ujjuk. A kutyákhoz hasonlóan itt is különböző nyakörvek, spot on készítmények, spray-k között válogathatunk.

A Lyme-kór baktériumát a kullancsok adják át a kutyáknak.Forrás: https://www.hazipatika.com/hazikedvenc/kutya/cikkek/kutyabetegsegek_a_z/a_lyme-kor_tunetei_es_kezelese_kutyaknal/20180206160926

Kullancsok elleni védekezés

A kullancsok több veszélyes kórokozó vektorai, azaz terjesztői lehetnek. A kutyák és macskák esetén a két legfontosabb kullancs által terjesztett betegség a babesia fertőzés, és az emberekben is előforduló Lyme-kór. Megjegyzendő, hogy mindkét betegség iránt a kutyák fogékonysága lényegesen nagyobb, míg a macskák relatíve ellenállóak ezekkel a betegségekkel szemben, bár náluk is előfordulhatnak megbetegedések. Súlyos kullancs fertőzöttség -főleg kistestű, és fiatal állatokban- a vérszívás miatt akár komoly vérszegénységet is előidézhet.

Kinek kell fokozott figyelmet fordítania a védekezésre?

Akik sokat sétálnak kedvencükkel zöldben, legyen az erdő, park, vagy akár a Margitsziget, mindenképpen gondoskodjanak megfelelő kullancs elleni védelemről.

Akik sokat sétálnak kedvencükkel zöldben, mindenképpen gondoskodjanak megfelelő kullancs elleni védelemről, mindig vizsgáljuk meg az állatot és ha kullancsot találunk benne, azonnal távolítsuk el!Forrás: Maximilian von Hopffgarten

Mik a fertőzöttség tünetei?

A babesia fertőzöttség lappangási ideje -azaz a csípéstől a tünetek jelentkezéséig eltelt idő- változó, 2-14 nap között van. A tünetek súlyossága eltérő, nagy egyedi különbségek vannak. Vezető tünet a LÁZ, mely szinte mindig bágyadtsággal, étvágytalansággal, levertséggel jár. E mellett gyakori, bár nem törvényszerűen jelentkező tünet, a SÁRGASÁG, amely a szétesett vörösvérsejtek színanyagának felhalmozódása miatt jön létre, főleg a szem kötőhártyáján, a szájnyálkahártyán, és kanokban a penis nyálkahártyán látható. A VÉRES, (leginkább kóla színű) VIZELET is gyakori tünete a fertőzésnek. Védőoltás sajnos nincs ellene.

A Lyme-kór tünetei kutyában és macskában sokkal nehezebben felismerhetők, mint emberben, mert a sűrű szőrzet elfedi a jól ismert kokárda szerű bőrkiütést, gyakori a tünetmentes korai szakasz, és csak később, akár fél év, vagy évek múlva jelentkeznek krónikus tünetek: VÁNDORLÓ ízületi fájdalom a nagy ízületekben, szívbelhártya gyulladás, központi idegrendszeri tünetek (bénulás). Jó hír, hogy létezik VÉDŐOLTÁS, mely a tavaszi hónapokban adva egész éves védettséget nyújt az állatoknak.

NAGYON FONTOS hogy nem mindegyik kullancsok elleni csepp/nyakörv egyformán hatásos, számos "bóvli" van a piacon. Vásárlás előtt érdemes állatorvosnál tájékozódni, hogy mire érdemes költeni a pénzt, és mire nem.Forrás: Szomor Anikó

Hogyan védekezhetek HATÉKONYAN a kullancsok ellen?

Alapvetően három módszer van a védekezésre:

NAGYON FONTOS, -és minden alább leírt termékre igaz-, hogy nem mindegyik csepp/nyakörv egyformán hatásos, számos "bóvli" van a piacon. Vásárlás előtt érdemes állatorvosnál tájékozódni, hogy mire érdemes költeni a pénzt, és mire nem.

1. Rácseppentős oldat: egyszerű, és hatékony módszer, minden csepp 28 napig nyújt védelmet, praktikus, mert bizonyos cseppek a kullancs mellett a bolha és a szúnyogok ellen is hatásosak.
ELŐNY: egy csepp, három élősködő ellen
HÁTRÁNY: havonta kell használni

2. Nyakörv: egyszerű, praktikus, 7-8 hónapig tartó védelem kullancstól és bolhától. Lehet vele fürdeni, folyamatosan az állaton kell lennie.
ELŐNY: hosszú ideig véd
HÁTRÁNY: van akit zavar a nyakörv gondolata, vagy a kutyus nem szereti

3. Tabletta: Már elérhető számos rendelőben bolha-kullancs elleni tabletta, mely egyszeri beadás után 3 hónapos védelmet nyújt. Új termék, igen magas hatékonysággal.
ELŐNY: alacsony a kullancsok között a hozzászokás a hatóanyaghoz, ezért hatékony, 3 hónapig tartó hatás
HÁTRÁNY: hosszútávú hatásai még nem ismertek (mivel eléggé új termék), szúnyog ellen nem véd.

A babesia ellen nincs, a Lyme-kór ellen van védőoltás.Forrás: Zsuzsanna von Hopffgarten

Illóolajat használok/ ultrahangos riasztóm van, megbízható?

Ezek azok a módszerek, melyek bizonyos állatoknál működnek, másoknál pedig egyáltalán nem. Általában elmondható, hogy nincs megszabva a hatóanyag mennyisége, és ha pl. elázik az állat veszítenek a hatékonyságukból. Jó szívvel nem szoktuk őket javasolni, mert a „talán működik- talán nem" nem felel meg a szakmai elvárásoknak.

(Forrás: Med.Vet. Állatklinika
http://hungaropet.com/medvetallatklinika/)