Kullancsokról gazdiknak

kutya, Douz
Ha észrvesszük, hogy a kutya szőlőt, xilitet, vagy csokoládét evett, azonnal vigyük orvoshoz, mert időben hánytatható. egy órűn belül még menthető az állat, több óra elteltvel már kétséges.
Vágólapra másolva!
A kullancsok több veszélyes kórokozó vektorai, azaz terjesztői lehetnek. A kutyák és macskák esetén a két legfontosabb kullancs által terjesztett betegség a babesia fertőzés, és az emberekben is előforduló Lyme-kór.
Vágólapra másolva!

Az erdőkben sajnos nagyon sok a kullancs. A kullancs elleni védekezésre nem csak azok kell figyeljenek, akik rendszeresen kihordják sétálni kutyáikat. A zárt udvaron élő, nem kijáró állatban is lehet kullancs, hiszen a macskák, kóbor kutyák bundájában, rengeteg kullancs rejtőzködhet.

A legnagyobb veszélyt a Babesiosis nevű kutyabetegség jelenti.

Ez úgy alakul ki, hogy a kullancsok a vérszívás során apró élősködőket juttatnak a vérkeringésbe. Ezek a vörösvérsejtekben telepednek meg, itt szaporodnak, és elpusztítják a vörösvérsejteket. Jellegzetes tünetei a magas láz (a kutya bágyadt, étvágytalan), kórjelző értékű a sötét, barnás vagy véres vizelet, később sárgaság is kialakul. Előfordul ún. "kis" Babesia is, ilyenkor a jellegzetes tünetek hiányoznak, egyszerűen csak "nem az igazi" az állat.

Forrás: Science Photo Library via AFP/SEBASTIAN KAULITZKI/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Sebastian Kaulitzki/Science Phot

Időben megkezdett kezeléssel a gyógyulás esélyei nagyon jók, későn diagnosztizált esetben máj- és vesekárosodások léphetnek fel, illetve el is pusztulhat az állat. A betegség ellen sajnos nincs védőoltás, jó minőségű kullancs ellen védő készítménnyel (nyakörv, nyak bőrére cseppenthető készítmények, spray) előzhetjük meg. Ritkábban előforduló, szintén kullancs által okozott betegség a Lyme-kór (ez ellen van védőoltás!) és a kullancsencephalitis.

Macskán a kullancs egy Babesiosishoz hasonló, Haemobartonellosis nevű betegséget okozhat. Szerencsére a környékbeli kullancsok ezt a kórokozót nem terjesztik (pillanatnyilag, ez sajnos változhat), így a cicáknak inkább csak kellemetlenséget okoznak a vérszívók, és persze a gazdik se örülnek, ha az ölükbe bújó házi kedvenc simogatásakor kullancsokba botlik az ujjuk. A kutyákhoz hasonlóan itt is különböző nyakörvek, spot on készítmények, spray-k között válogathatunk.

A Lyme-kór baktériumát a kullancsok adják át a kutyáknak. Forrás: https://www.hazipatika.com/hazikedvenc/kutya/cikkek/kutyabetegsegek_a_z/a_lyme-kor_tunetei_es_kezelese_kutyaknal/20180206160926

Kullancsok elleni védekezés

A kullancsok több veszélyes kórokozó vektorai, azaz terjesztői lehetnek. A kutyák és macskák esetén a két legfontosabb kullancs által terjesztett betegség a babesia fertőzés, és az emberekben is előforduló Lyme-kór. Megjegyzendő, hogy mindkét betegség iránt a kutyák fogékonysága lényegesen nagyobb, míg a macskák relatíve ellenállóak ezekkel a betegségekkel szemben, bár náluk is előfordulhatnak megbetegedések. Súlyos kullancs fertőzöttség -főleg kistestű, és fiatal állatokban- a vérszívás miatt akár komoly vérszegénységet is előidézhet.

Kinek kell fokozott figyelmet fordítania a védekezésre?

Akik sokat sétálnak kedvencükkel zöldben, legyen az erdő, park, vagy akár a Margitsziget, mindenképpen gondoskodjanak megfelelő kullancs elleni védelemről.

Akik sokat sétálnak kedvencükkel zöldben, mindenképpen gondoskodjanak megfelelő kullancs elleni védelemről, mindig vizsgáljuk meg az állatot és ha kullancsot találunk benne, azonnal távolítsuk el! Forrás: Maximilian von Hopffgarten

Mik a fertőzöttség tünetei?

A babesia fertőzöttség lappangási ideje -azaz a csípéstől a tünetek jelentkezéséig eltelt idő- változó, 2-14 nap között van. A tünetek súlyossága eltérő, nagy egyedi különbségek vannak. Vezető tünet a LÁZ, mely szinte mindig bágyadtsággal, étvágytalansággal, levertséggel jár. E mellett gyakori, bár nem törvényszerűen jelentkező tünet, a SÁRGASÁG, amely a szétesett vörösvérsejtek színanyagának felhalmozódása miatt jön létre, főleg a szem kötőhártyáján, a szájnyálkahártyán, és kanokban a penis nyálkahártyán látható. A VÉRES, (leginkább kóla színű) VIZELET is gyakori tünete a fertőzésnek. Védőoltás sajnos nincs ellene.

A Lyme-kór tünetei kutyában és macskában sokkal nehezebben felismerhetők, mint emberben, mert a sűrű szőrzet elfedi a jól ismert kokárda szerű bőrkiütést, gyakori a tünetmentes korai szakasz, és csak később, akár fél év, vagy évek múlva jelentkeznek krónikus tünetek: VÁNDORLÓ ízületi fájdalom a nagy ízületekben, szívbelhártya gyulladás, központi idegrendszeri tünetek (bénulás). Jó hír, hogy létezik VÉDŐOLTÁS, mely a tavaszi hónapokban adva egész éves védettséget nyújt az állatoknak.

NAGYON FONTOS hogy nem mindegyik kullancsok elleni csepp/nyakörv egyformán hatásos, számos "bóvli" van a piacon. Vásárlás előtt érdemes állatorvosnál tájékozódni, hogy mire érdemes költeni a pénzt, és mire nem. Forrás: Szomor Anikó

Hogyan védekezhetek HATÉKONYAN a kullancsok ellen?

Alapvetően három módszer van a védekezésre:

NAGYON FONTOS, -és minden alább leírt termékre igaz-, hogy nem mindegyik csepp/nyakörv egyformán hatásos, számos "bóvli" van a piacon. Vásárlás előtt érdemes állatorvosnál tájékozódni, hogy mire érdemes költeni a pénzt, és mire nem.

1. Rácseppentős oldat: egyszerű, és hatékony módszer, minden csepp 28 napig nyújt védelmet, praktikus, mert bizonyos cseppek a kullancs mellett a bolha és a szúnyogok ellen is hatásosak.
ELŐNY: egy csepp, három élősködő ellen
HÁTRÁNY: havonta kell használni

2. Nyakörv: egyszerű, praktikus, 7-8 hónapig tartó védelem kullancstól és bolhától. Lehet vele fürdeni, folyamatosan az állaton kell lennie.
ELŐNY: hosszú ideig véd
HÁTRÁNY: van akit zavar a nyakörv gondolata, vagy a kutyus nem szereti

3. Tabletta: Már elérhető számos rendelőben bolha-kullancs elleni tabletta, mely egyszeri beadás után 3 hónapos védelmet nyújt. Új termék, igen magas hatékonysággal.
ELŐNY: alacsony a kullancsok között a hozzászokás a hatóanyaghoz, ezért hatékony, 3 hónapig tartó hatás
HÁTRÁNY: hosszútávú hatásai még nem ismertek (mivel eléggé új termék), szúnyog ellen nem véd.

A babesia ellen nincs, a Lyme-kór ellen van védőoltás. Forrás: Zsuzsanna von Hopffgarten

Illóolajat használok/ ultrahangos riasztóm van, megbízható?

Ezek azok a módszerek, melyek bizonyos állatoknál működnek, másoknál pedig egyáltalán nem. Általában elmondható, hogy nincs megszabva a hatóanyag mennyisége, és ha pl. elázik az állat veszítenek a hatékonyságukból. Jó szívvel nem szoktuk őket javasolni, mert a „talán működik- talán nem" nem felel meg a szakmai elvárásoknak.

(Forrás: Med.Vet. Állatklinika
http://hungaropet.com/medvetallatklinika/)