Kiderült, mit rejt a Mars belseje

A Mars belső szerkezetének művészi illusztrációja
Vágólapra másolva!
Először sikerült meghatározni a Mars belső szerkezetét, a NASA űrszondája, az InSight által észlelt marsrengések segítették a tudósokat abban, hogy megfejtsék a vörös bolygó anatómiáját, megbecsüljék a folyékony fémből álló magjának méretét, kérge vastagságát és köpenye természetét.
Vágólapra másolva!

A Science című tudományos folyóiratban bemutatott felfedezések szolgáltak néhány meglepetéssel, például megerősítették, hogy

a Mars közepe olvadt.

Az InSight marsjárója 2018-ban érkezett a bolygóra, hogy tanulmányozza a Mars belsejét. Több mint 700 marsrengést észlelt, legtöbbjük viszonylag gyenge volt. A rengések által generált hullámok váltakozó sebességűek és formájúak attól függően, hogy milyen anyagokon haladnak át a bolygó belsejében.

Az InSight szeizmométere által mintegy három tucatnyi marsrengésről gyűjtött adatmennyiség lehetővé tette a bolygó belsejének tanulmányozását.

Az InSight kutatóegysége a Mars felszínén Forrás: NASA/JPL-CALTECH

- mondta Bruce Banerdt, a Jet Propulsion Laboratory, a NASA bolygókutató intézete vezető munkatársa.

A Mars magja, a legbelső geológiai rétege a mérések szerint a korábban véltnél nagyobb, nagyjából 3660 kilométer átmérőjű.

Ebből kiindulva a többnyire vasból és nikkelből álló mag kevésbé sűrű, és meglepően nagy arányban tartalmaz olyan könnyebb elemeket, mint a kén, az oxigén, a szén és a hidrogén.

A Mars belső szerkezetének művészi illusztrációja Forrás: © IPGP / David Ducros

A Mars kérge, a legkülső rétege geológiailag nagyban különbözik a Földétől. Bolygónk kérge hatalmas lemezekre szabdalt, amelyek a köpenyen, a sziklás belső rétegen mozognak - ez a folyamat a lemeztektonika.

- mondta Brigitte Knapmeyer-Endrun szeizmológus, a Kölni Egyetem munkatársa, a Mars belső szerkezetéről közzétett három tanulmány egyikének vezető szerzője.

A kéreg globális átlagvastagsága 24-72 kilométer. Jelentős eltérések mutatkoznak az egyes területeken, a legvékonyabb régió, az Isidis becsapódási medence és a Tharsis vulkán területe között nagyjából 100 kilométeres az eltérés.

Forrás: Science Photo Library/SEBASTIAN KAULITZKI/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Sebastian Kaulitzki/Science Phot

A Mars köpenye nagyjából 1560 kilométerre húzódik a felszín alatt.

Összetétele különbözik a Földétől, ami arra utal, hogy a két bolygó különböző anyagokból formálódott, amikor 4,5 milliárd éve létrejöttek.

A Mars a Naptól számított negyedik bolygó, átmérője 6791 kilométer, míg a Földé 12 755 kilométer.
Banerdt szerint az új ismeretek alapján a kutatók tesztelhetik a bolygók formálódásáról kialakult elméleteket.