Egy ókori római utat fedeztek fel a velencei hullámok alatt

Velence
Újév napjára kiszáradt Velence.
Vágólapra másolva!
Mielőtt a tengerszint megemelkedett és elárasztotta volna a környéket, egy római kori út húzódott Velence városa alatt. A régészek szerint ez bizonyítékot szolgáltat arra, hogy időszámításunk előtt egy jelentős római település terült el évszázadokkal Velence megalapítása és a velenceiek megtelepedése előtt.
Vágólapra másolva!

A római korban a Velencei-lagúna ma már víz alá merült nagy területei szárazföldi úton is megközelíthetők voltak.

– magyarázta Fantina Madricardo, az Olasz Nemzeti Kutatási Tanács kutatója, a felfedező régészcsoport vezetője a ScienceAlert online tudományos portálnak. – A elmerült út valószínűleg az egyik utolsó útvonalszakaszt jelenti az Altinum tengeri tájon, a Venetia et Histria Regio szélesebb úthálózatán belül.

A velence lagúnák alatt egy római út rejtőzött Forrás: https://www.dailymail.co.uk/news/article-4075726/The-water-s-gone-dola-Unusually-poor-tide-causes-record-low-levels-Venice-s-canal-network.html

Hozzátette: összefüggésbe hozható más struktúrákkal és infrastruktúrákkal, mint például védőtornyokkal, sétányokkal, kikötőkkel és magáncélú építményekkel.

A római közlekedés és kereskedelem azonban nem korlátozódott a szárazföldre.

Az ókori civilizáció tagjai ügyesen közlekedtek a tengereken is.

– mutatott rá Fantina Madricardo. – A régészek olyan ősi leletekre is bukkantak, amelyek a római megszállásra utalnak az ezredforduló körüli évszázadokban, jóval Velence városának megalapítása előtt.

Néhány régész úgy gondolja, hogy a műtárgyak a lagúnára néző ókori római városokból származnak, de voltak utalások arra is, hogy a területet kiterjedtebben foglalták el. Egy 1985-ben végzett felmérés olyan struktúrákat talált, amelyek a Treporti-csatorna alján fekvő útszakaszokra utalnak.

Egy nagy felbontású, többsugaras szonár tette lehetővé a kutatók számára, hogy feltérképezzék a tengerfenék geomorfológiáját; az 1978 és 2016 között végzett régészeti merülések rengeteg információt szolgáltattak arról, hogy mit is találhatunk valójában a mélyben, beleértve a tengerfenék üledékének mintamagjait is.

A hitehagyott jelzővel illetett Julianus a római történelem egyik legkülönlegesebb császára volt Forrás: Nomos Consulting/Ricardo Rubin

Későbbi vizsgálatok több domborzati struktúrát azonosítottak.

Az út létezését a csatorna más felfedezései is alátámasztják: korábban több régészeti nyomot találtak a Scanello-csatorna közelében; ezek a nyomok nagy épületekre utalnak, amelyek egy kikötő jelenlétét jelezhetik.

Korábbi kutatások több útra is utalnak a Scanello-csatorna alján.

Ha ez igaz, akkor a Treporti-csatorna nem egy elszigetelt szerkezet, hanem egy nagyobb úthálózat része lehetett egy jelentős kikötővárosban.

A Scientific Reports tudományos szaklapban publikált tanulmány szerint az ókori római út jelenléte megerősíti a velencei lagúna stabil római települési rendszerének hipotézisét.