Egyre több kígyó esik áldozatául egy rejtélyes betegségnek, ami szó szerint torz szörnyszülöttet csinál a hüllőkből. Egyelőre a szakértők sem értik teljesen, mi történik - írja a Phys.org tudományos portál.

Az Egyesült Államok Földtani Intézete (USGS) szerint a kígyó gombabetegség (angolul snake fungal disease, SFD) nevű kór főleg az ország keleti területein terjed és egy gombafaj (Ophidiomyces ophiodiicola) okozza. Egyelőre úgy tűnik, a betegség csak a kígyókat érinti, ennek megerősítéséhez azonban további megfigyelésekre, kutatásokra van szükség.

Az USGS szerint a fertőzéstől a kígyók bőre kérgessé válik, a testen fekélyek, csomók jelennek meg, az érintett állat rendellenesen kezd vedleni, szemei homályossá válnak. Az eltorzult hüllők képtelenné válnak a vadászatra, táplálkozásra és védekezésre.

Az USA-ban élő kígyópopulációk az élőhelyek elvesztése miatt már így is hanyatlófélben vannak, ezt a kedvezőtlen tendenciát az SFD még jobban felerősítheti.

A fertőzött kígyókról az USGS képeket is közölt. Ezeken jól látszanak a betegség okozta testi elváltozások, olyan, mintha a fertőzött kígyók élő múmiákká változtak volna, többségüket a gomba teljesen megvakította.

Forrás: U.S. Geological Survey (USGS)

Az USGS kutatói most azon dolgoznak, hogy jobban megértsék az SFD terjedését és hatásait az amerikai kígyókra, emellett keresik azokat a módszereket, amikkel védeni tudják a sérülékeny populációkat. A hatóságok egyelőre nem közölték, összesen hány kígyófaj lehet érintett.

Forrás: U.S. Geological Survey (USGS)

Az O. ophiodiicola már korábban is ismert volt a tudomány előtt, az utóbbi években azonban különösen veszélyessé vált, aminek okát még nem tudják a szakemberek.

Nem a kígyó az egyetlen állatcsoport, ami az elmúlt hetekben tömeges pusztulásnak indult Amerikában; a környezetvédők egyre több elhullott énekesmadár tetemét találják meg. Úgy tűnik, a szárnyasokkal is valamilyen betegség végzett, a tetemeken észlelt elváltozások hasonlítanak a kígyóknál tapasztaltakhoz: a haldokló állatok szemei duzzadttá, kérgessé válnak és neurológiai tüneteket mutatnak. 

(Phys.org)