Hálát adtak a földért, ezért áldozhatták fel a tollundi férfit

tollundi férfi
Testét a mocsár olyan tökéletesen konzerválta, hogy arcvonásai, ráncai, de még a serkenő szakállának rövid szálai is tökéletesen láthatóak
Vágólapra másolva!
Annak ellenére, hogy a 30–40 éves férfit több mint 2400 évvel ezelőtt egy lápban temették el, a savas láp figyelemre méltó mértékben mumifikálta testét, megőrizve a haját, az agyát, a bőrét, a körmeit és a belét is, de még ennél többet: egy bőrből készült hurkot a nyakán. Minden bizonyíték ellenére a tudomány még mindig nem tudja, hogy miért ölték meg. A férfi beleinek elemzése viszont feltárta az utolsó étkezésének tartalmát. A tudósok szerint nagyon úgy tűnik, mintha valamiféle emberi áldozat lett volna.
Vágólapra másolva!

Az úgynevezett „Tollundi férfi" időszámításunk előtt a negyedik században élt, és a legszebb természetesen konzerválódott mocsári múmialelet, amely feje és arca úgy hat mintha csak aludna. A negyven-ötven év körüli férfi akasztott holtteste maradványaira, 1950-ben a dániai Jyllandban, a Bjældskovdal tőzegmocsárban találtak rá.

A tollundi férfi testét gondosan helyezték el Forrás: Wikimedia Commons/Nationalmuseet

A friss eredményeket a kutatók az Antiquity tudományos szaklapban publikálták és úgy gondolják, hogy

mintegy egy nappal azelőtt, hogy felakasztották és a mocsárba temették volna, a férfi zabkását evett, amely árpát, lent, valamint növényekből és gyomokból származó magokat is tartalmazott.

Mindez nagyban hasonlít ahhoz, amit a tudósok az ötvenes évek elején találtak, amikor a holttestet a mai Dánia mai területén feltárták, ám a korábbi elemzésekkel ellentétben most felfedeztek néhány új összetevőt, például a hal zsírfehérjéit, valamint a cséplési hulladék maradványait, amelyek a gabona elválasztásából származnak.

A felfedezés azért is érdekes, mivel egy másik mocsárban megőrződött test, a szintén kivégzett „Grauballe-i férfi" friss elemzése szintén meglepően nagy mennyiségű cséplőhulladékot tárt fel, amelyre korábban a tudósok nem figyeltek.

Miután utolsó étkezéseiknek igencsak hasonló a tartalma, ezért a szakemberek szerint mindez egyfajta rituáléra utalhat.

Míg más, természetesen konzerválódott múmialeletek kapcsán kiderült, hogy azok korábban zabkását vagy kenyeret ettek a hús vagy bogyók mellé, ezért a cséplési hulladék és a rengeteg mag egyfajta különleges alkalmat jelenthet.

Testét a mocsár olyan tökéletesen konzerválta, hogy arcvonásai, ráncai, de még a serkenő szakállának rövid szálai is tökéletesen láthatóak Forrás: Wikimedia Commons/Sven Rosborn

– írják a szerzők, amit a ScienceAlert online tudományos portál idéz. – Míg más, hasonló körülmények között felfedezett testek akár véletlenül is beleeshettek vagy fulladhattak a mocsárba, a tollundi férfi gondos elhelyezése, szeme és csukott szája, valamint teste magzati helyzetben történő eltemetésének módja talán egyfajta áldozat volt az isteneknek.

Figyelembe véve, hogy a férfit egy olyan hely közelében temették el, ahol a vaskori emberek tőzeget ástak, lehetséges, hogy teste a föld iránti hálaadás egyik formáját jelképezte.