Szenvedélyes kávérajongó? Összemehet az agya

Vágólapra másolva!
A kávé szinte elengedhetetlen tartozéka mindennapjainknak: segít elkezdeni a reggelt, és átvészelni a délutánt. Akárcsak az alkoholfogyasztásnál, itt is fontos a mértékletesség; ha túlzásba visszük a kávéivást, azt az agyunk, és vele együtt természetesen egészségünk bánhatja – ismerteti egy friss kutatás eredményeit a Science Daily tudományos portál.
Vágólapra másolva!

A Dél-Ausztráliai Egyetem precíziós egészségügyi központjának kutatói szerint

a túlzott kávéfogyasztás zsugorítja az agyat, és jelentősen növeli a szellemi leépülés, vagyis a demencia, valamint az agyi érkatasztrófa (stroke) kockázatát.

Az ausztrál szakemberek több nemzetközi kutatócsoporttal összefogva alkották meg az eddigi legnagyobb volumenű tanulmányt, ami a kávézás egészségügyi hatásait vizsgálja. Összesen 17 702, 37-73 év közötti brit résztvevő egészségügyi adatait nézték át.

Az eredmények alapján a napi 6 csésze kávénál többet fogyasztók esetében 53 százalékkal nőtt a demencia esélye.

A kutatás vezető szerzője, Kitty Pham szerint globális szinten napi kilenc milliárd kilogrammnyi kávét fogyasztunk, ezért is fontos a kávé egészségügyi hatásainak alapos vizsgálata.

Forrás: Pixabay

A demencia az agy leépülésével járó betegség, káros hatással van a memóriára, a gondolkodásra, a viselkedésre, és összességében a mindennapi tevékenységekre. A kór nagyjából 50 millió embert érint világszerte, számuk pedig napról-napra növekszik. A stroke az agyi vérellátást zavarja meg, ami oxigénhiányhoz, végül szövetkárosodáshoz, funkcióvesztéshez vezet. Becslések szerint a 25 éven felüli felnőttek negyedét fenyegeti agyi érkatasztrófa, ha pedig a modellek nem tévednek, ebben az évben világszerte 5,5 millióan fognak meghalni stroke-ban.

Elina Hyppönen, a Dél-Ausztráliai Egyetem precíziós egészségügyi központjának professzora szerint bár az adatok egyértelműen bizonyítják a túlzott kávéfogyasztás negatív hatásait, azért nem kell teljesen lemondanunk a reggeli feketénkről – napi egy-két csésze kávé még biztosan nincs káros hatással az egészségre.

A teljes publikáció a Nutritional Neuroscience című táplálkozástudományi szakfolyóiratban olvasható.