Az Orosz Tudományos Akadémia Régészeti Intézetének régészei bejelentették, hogy egy pénzérmét fedeztek fel Phanagoria ősi városában. Ez volt a legnagyobb ókori görög város a Taman-félszigeten, amit telepesek alapítottak Krisztus előtt 543 körül, ami a Kaukázus déli oldalán fekvő országok között görög kereskedelmi központtá fejlődött.

Az érmegyűjteményt a feltárások harmadik évadjában fedezték fel, ahol a régészek egy amfórát találtak, abban 80 réz érmét, amelyek egy Krisztus előtt hatodik századi tűzvész nyomait is megőrizték.
A régészek úgy vélik, hogy az értékeket akkor temették el, amikor a hunok vagy a törökök betörtek a településre, amelynek következtében a város nagy részén tűz keletkezett. Lakóépületek, pincészetek és középületek pusztultak el a tűzben, amelyet a nagy mennyiségű hamu, korom, az épületek égett fapadlójának töredékei, törött edények és az amfórokban égett gabona maradványai őriztek meg.

A város nevét az egyik gyarmatosítóról, Phanagorasról kapta: itt találták most ezeket az érméketForrás: Institute of Archaeology of the Russian Academy of Sciences

Caesareai Procopius bizánci író megjegyezte, hogy Kepát és Phanagoriát „a szomszédos országokban élő barbárok jöttek és elpusztították".

Egyes kutatók a Caesareai Procopius által leírt eseményeket a nomád hunokhoz kötik. Egy másik változat szerint Kepa és Phanagoria városai a század közepén pusztultak el, amikor a törökök támadásai elől menekülő helybéliek az ázsiai Boszporuszhoz közeledtek.
A kincs összetétele szerint meghatározható, hogy a 6. században milyen pénzeket használtak a Boszporusz belső piacán – mondta Vlagyimir Kuznyecov, az Orosz Tudományos Akadémia munkatársa a HeritageDaily online tudományos portálnak.

A tudósok az érmék elemzése után elmondták, hogy főként rezet tartalmaztak és valamikor a késő harmadik, korai negyedik században készültek. A boszporán érméket Krisztus után 341-ig verték és az olcsó réz-ólom ötvözetből készült fizetőeszközök több száz évszázadon át keringtek a Boszporuszban, miközben a „drága" pénz szerepét a bizánci arany játszotta.