A tudósok öt új növényfajt azonosítottak a bolíviai Andokban, amelyek mind a Jacquemontia nemzetség részét képezik. A legtöbb fajuk kimondottan csak az esős évszakban és annak végén virágzik, és amelyek közül leginkább fehér és kék virágú fajokat ismerünk.

Mivel Dél-Amerikában és világszerte gyorsan csökken a biodiverzitás, a növényfajok azonosítása létfontosságú lépés a természet védelme felé. Az új vizsgálatot az Exeter és az Oxford Egyeteme, valamint a Kew Királyi Botanikus Kert szakemberei végezték, akik osztályozták és leírták a ma ismert Bolíviában és Peruban élő 28 Jacquemontia fajt.

A Jacquemontia longipedunculata, az újonnan felfedezett fajForrás: KEW BULLETIN

Számos növényfajt nem azonosítottak és osztályoztak, különösen a trópusokon – mondta Rosie Clegg, az Exeteri és Kewi Egyetem munkatársa az Exeter Egyetem közleményében. – Ha nem tudjuk, hogy milyen fajokról van szó, akkor nem tudjuk megvédeni sem őket.

A szakemberek bolíviai helyi munkatársakkal együttműködve öt új Jacquemontia fajt azonosítottak; úgy tűnik, hogy a legtöbbjük viszonylag ritka. Ezek a növények gyakran nyílt, bokros vagy füves élőhelyeken nőnek, azonban egyes fajok nagyon specializáltak, sokszor szétszórt populációkból állnak.Némely fajuk speciális környezetben, szinte talajmentes szirteken élt, míg más faj csupán egyetlen kis területen megtalálható.A tudósok szeretnék még jobban megismerni őket és élőhelyeiket, hiszen egyes fajok csak egyetlen helyen léteznek. A Kew Bulletin tudományos szaklapban publikált tanulmány szerint a kis területre korlátozott növények

rendkívül veszélyeztetettek az olyan fenyegetésekre, mint az idegenhonos fajok betelepülése és az élőhelyek pusztulása a mezőgazdaság terjedése, a bányászat, valamint az út- és víztározók építése.

Clegg jelenlegi munkája a kőzetkitermelésekre összpontosít, ahol néhány Jacquemontia faj található, bár a cikkben leírt új fajok az Andok lejtőin találhatók.

Jacquemontia cuspidataForrás: KEW BULLETIN

A növények azonosítása mellett többet akarunk megtudni ezekről az élőhelyekről és a szélesebb ökoszisztémákban betöltött szerepükről – magyarázta a szakember. – A Jacquemontia és más, a szikla tetején található növények nagyon nehéz körülmények között képesek életben maradni, így rajtuk keresztül többet megtudhatunk arról, hogy a növények hogyan reagálhatnak és alkalmazkodhatnak a klímaváltozáshoz.

Az újonnan leírt öt faj neve: Jacquemontia boliviana, Jacquemontia cuspidata, Jacquemontia longipedunculata, Jacquemontia mairae és Jaquemontia chuquisacensis