Ettől olyan különleges Görögország első víz alatti múzeuma

búvár
Az Alonisszosz szigeténél található, nagyjából 4 ezer amforát tartalmazó lelőhelyet már 2020-ban megnyitották
Vágólapra másolva!
Az Égei-tenger kristálytiszta türkizkék vizében, egy 2500 éves hajóroncs közelében nyílt meg Görögország első víz alatti múzeuma. Az Alonissos szigete közelében található, hullámok alatti kulturális létesítmény már 2020-ban kinyitotta kaput, ám a helyszínt az új koronavírus-járvány miatti korlátozások miatt eddig alig lehetett látogatni.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt években egyre több turista kereste fel a különleges múzeumot, akik hajlandók 95 eurót (34 ezer forintot) is fizetni egy vezetett túrával összekapcsolt merülésért, ami körülbelül 50 százalékkal kerül többe, mint egy hagyományos túra.

– mondta Hans-Juergen Fercher, egy 48 éves pszichiáter a Phys.org tudományos portálnak, miután felhúzta magát a Triton búvárcsónak fedélzetére. – Mindez különlegessé és egyedivé teszi.

Ahogy arra a tudósok rámutattak, újabb és újabb roncsokat fedeztek fel a környéken, az ország legnagyobb tengeri rezervátumának közepén, amely lehetővé teszi, hogy még több ilyen múzeum nyíljon.

Harry Theoharis turisztikai miniszter szerint a görögországi búvárkodás egy 2020-ban elfogadott jogszabálynak köszönhetően került a turizmus középpontjába.

Az Alonisszosz szigeténél található, nagyjából 4 ezer amforát tartalmazó lelőhelyet már 2020-ban megnyitották Forrás: https://phys.org/news/2021-07-greece-underwater-museum-ancient-world.html

Ahogy fogalmazott, „ez egy olyan turisztikai üzletág, amely egész évben vonzza az embereket, ráadásul egy különleges közönséget, amely nagyvonalúan fizet a merülésésekért." Hozzátette, hogy eddig tíz tenger alatti park kapta meg a működéshez szükséges engedélyt.

Az Alonissos közelében fekvő Triton olyannyira népszerű, hogy már több mint háromszázan meglátogatták a múzeum megnyitása óta.

Minden látogatónak be kell azonban tartani a szigorú szabályokat, például legalább két méteres távolságot kell tartania a tárgyaktól. A nagyjából 4 ezer amforát tartalmazó lelőhelyet az ereszkedés mélysége és technikai nehézségei miatt csak szakképzett búvárok látogathatják.

A hajó valószínűleg bort és egyéb árukat szállított Krisztus előtt az ötödik században.

A közelben négy másik roncsot is felfedeztek, és a szakemberek szeretnék ezeket a jövőben szintén látogathatóvá tenni a látogatók számára.