A kalocsai érsek, akit Gemenc megmentőjeként tartanak számon

Haynald Lajos
Haynald Lajos Munkácsy Mihály festményén (1884)
Vágólapra másolva!
Haynald Lajosról (erdélyi püspök, majd 1867-től haláláig kalocsai érsek) kevesen tudják, hogy nem csak egyházi vezető, hanem tudós, kutató ember is volt, tájékoztatta szerkesztőségünket a Duna-Dráva Nemzeti Park (DDNP). Aktív tevékenységet fejtett ki a Magyar Tudományos Akadémián, miközben több alapítványt hozott létre és támogatott.
Vágólapra másolva!

Övé volt Európa harmadik legnagyobb botanikai gyűjteménye

205 éve született és 130 éve hunyt el Haynald Lajos kalocsai érsek, a Gemenc megmentője. Fiatal korától kezdve lelkes növénygyűjtő, kora magyar flórakutatóinak bőkezű támogatója volt.

Korának botanikusai jó növényismerőként és lelkes gyűjtőként ismerték.

Botanikai munkássága elismeréseként 1868-ban a Magyar Tudományos Akadémia tiszteletbeli elnökévé választották. Nevét számos növény, és a Haynaldia nemzetség viseli. Iskolákat alapított, többek között Baján a leánynevelést szolgáló intézményt, valamint Kalocsán főgimnáziumot.

Haynald Lajos Munkácsy Mihály festményén (1884) Forrás: Wikimedia Commons

A botanika mellett a csillagászat is érdekelte, 1877-ben megalapította a kalocsai főgimnáziumban a kalocsai csillagdát

– tájékoztatott a Duna-Dráva Nemzeti Park. – Közel százezer lapból álló nagy herbáriumát és botanikai szakkönyvtárát 1891. július 4-én bekövetkezett halála után, végakaratának megfelelően, a Magyar Nemzeti Múzeum Növénytárára hagyományozta, amely 1914-ig Európa harmadik legnagyobb botanikai gyűjteménye volt.

Az Érseki Uradalom nem volt hajlandó belépni az ármentesítő társulatba

A Duna-Dráva Nemzeti Park úgy fogalmazott, hogy a Duna folyószabályozásának folyamatában az 1860-as évek végére maradt a folyó Szekszárd és Rezét közötti szakaszának kezelése. 1873-tól a Szekszárd-Bátai Duna Védgát Társulat feladata volt a Duna jobb partján lévő bérlőket és területtulajdonosokat beléptetni az ármentesítő társaságba.

A Kalocsai érsekség területét érintő tárgyalásokon az érsek képviselői részt vettek a Simon Rudolf Tolna vármegyei alispán által szervezett előzetes megbeszélésen,

de miután meggyőződtek róla, hogy a tervek átgondolatlanok és károsak az érsekségre nézve, még a perrel fenyegetés hatására sem tértek vissza a tárgyalóasztalhoz, valamint nyilvánvalóvá tették, hogy nem kívánnak belépni az ármentesítő társaságba.

Haynald Lajos 1870-ben Forrás: zeitgenössischer Fotograf - Einzelbildsammlung Konzilsväter

Az Érseki Uradalom indokai az alábbiak voltak:

  • a mentett ártéren olyan mélyen fekvő területek voltak, ahol nem lehetett volna ekés művelést végezni
  • a mélyebben fekvő részek a Duna szintjénél is mélyebben feküdtek, még kisvíz esetén is víz maradt vissza
  • a mélyebben fekvő területeknél árvíz esetén a töltés alatt fakadóvizek jelentkeznének, melyek akkoriban egyet jelentettek a gátszakadással
  • a mentett ártéren jelentősen csökkent volna a nádasok mérete, ahonnan az uradalom a tetőfedő anyagot szerezte be
  • a mentett ártéren megszűnne a jövedelmező halászat - ezt a jogot az érsekség 10 évre adta, így jelentős kártérítést kellett volna fizetnie a bérlőknek
  • a rossz tervezés miatt több olyan vízügyi létesítmény valósult volna meg, ami merőlegesen vezette volna a vizet a balparti töltésnek, elmosódással fenyegetve azt.

A döntés, hogy az Érseki Uradalom végül nem volt hajlandó belépni az ármentesítő társulatba, azt eredményezte, hogy a Duna töltése a folyó medrétől tervezett 100 méter helyett 4-6 km távolságra épült meg, melynek következményeként ma itt létezik Közép-Európa legnagyobb ártéri erdeje.