Thomas Cromwellnek, VIII. Henrik király főkancellárjának egykori londoni otthonába ad részletes betekintést egy új tanulmány.

Nick Holder történész leveleket, bérleti szerződéseket, kutatásokat és leltári jegyzeteket áttanulmányozva térképezte fel Cromwell Tudor-kori házát - írja a BBC hírportálja.

A hajdanán a londoni Cityben álló pazar épület megépítése legkevesebb 1600 fontba kerülhetett. A Journal of the British Archaeological Association című folyóiratban publikált tanulmány szerint 1535-re ez volt az egyik legnagyobb és legfényűzőbb magánrezidencia a Cityben, 58 szobájával, valamint a személyzet manzárdszobáival és hatalmas kertjével.

A palota egyszerre szolgálhatott családi otthonként, adminisztrációs központként és szórakozásra alkalmas helyként. Az Exeteri Egyetemen dolgozó Holder szerint ez a pazar épület "volt az a hely, ahová Cromwell hazatért éjszakánként, miután az udvarban töltötte a napot VIII. Henrik szolgálatában".

Az épület adott otthont Cromwell személyes fegyvertárának is, benne több száz vértezetnek, csaknem száz sisaknak, íjaknak és nyilaknak. Cromwell a jelek szerint a "földrablástól" sem riadt vissza: egy 6,7 méteres földsávot is elkobzott, hogy megnagyobbítsa kertjét feltehetőleg egy teke- és egy teniszpálya kialakítása céljából. Holder szobáról-szobára elemezte Cromwell korábbi londoni otthonát, egy szomszédos, 14 szobás lakóházat is.

Thomas CromwellForrás: Wikimedia Commons

A történész szerint az átvizsgált dokumentumok betekintést adnak Cromwell máig tisztázatlan vallási nézeteibe: otthonának 1520-as évekbeli leltárjegyzetei alapján a később kegyvesztetté vált főkancellár nem tűnik radikálisnak, sokkal inkább hagyományos angol kereszténynek.

Az épületekhez kapcsolódó iratokat a Drapers' Company archívuma őrizte. A szervezet Cromwell 1540-ben való lefejezését követően vásárolta meg a bukott kegyenc házát.

(BBC/MTI)