Az egyiptomi Marea ősi kikötőjét és temetőjét feltáró régészek egy eddig nem látott, összetett városi kerületet fedeztek fel. Az ősi települést még Nagy Sándor idején, Krisztus előtt a 3. században alapították a Mareotis-tó partján, Alexandriától 45 kilométerre nyugatra. A település ipari központként és kikötőként funkcionált, amelyet a hellenisztikus, római, bizánci és korai iszlám időszakban is lakták, egészen a 8. századig.

Az ásatásokat a Varsói Egyetem Mediterrán Régészeti Központja (PCMA) végezte, amely a munkálatokkal összefüggésben nem invazív, geofizikai módszereket alkalmazott. Egy most publikált tanulmányban a szakemberek megmutattak egy részletes tervet a terület „moduláris" épületeiről a 6-8. században, amelyek egy római farm romjaira épültek, ahol valószínűleg bort készítettek.

A teljes vizsgált terület összterülete 13 hektár.

Marea nagy kikötőváros volt a római korban , és valószínűleg már a Ptolemaiosz -korban isForrás: Mariusz Gwiazda

Az elemzésből az is kiderült, hogy vajon milyen üzletek és lakóépületek álltak egykor egymás mellett takaros, egyenes sorokban. A tudósok újra konstruálták, hogy vajon milyen szerkezeteket használtak ugyanitt a hatodik századi zarándokok, akik a keresztény szentélybe, Abu Menába látogattak.
Nagy meglepetés volt számunkra, mert eddig úgy tudtuk, hogy ebben az időszakban nem épületek új városok vagy kerületek Egyiptomban – mondta Dr. Mariusz Gwiazda a PCMA kutatója a HeritageDaily online tudományos portálnak.

A szakemberek szerint az első építkezések a hellenisztikus időszakban lendültek fel a régió területén, majd később leálltak, amikor a rómaiak leigázták a helyieket. Szerintük úgy tűnik, hogy az iszlám korszakban az urbanizált települések már eléggé naggyá nőtték ki magukat, ezért nem volt szükség további központok építésére.