Ezért riasztóan alacsony a utahi Nagy-sóstó vízszintje

Nagy-sóstó
A Nagy-sóstó vize még soha nem volt ilyen alacsony
Vágólapra másolva!
A rendkívüli szárazság miatt riasztóan alacsony lett a Utah állambeli Nagy-sóstó déli részén a vízszint. A mérések kezdete, 1847 óta a mostani a legalacsonyabb vízállás.
Vágólapra másolva!

A sekély vizű Nagy-sóstó az Egyesült Államok nyugati részén, a Wasatch-hegységtől nyugatra, Salt Lake City közelében fekszik.

Az amerikai földtani intézet közölte, hogy a vízszint 2,5 centivel az eddigi, 1963-as rekord alá süllyedt. A szakértők szerint azonnali beavatkozásra van szükség a csökkenés megállítására.

A Nagy-sóstó vize még soha nem volt ilyen alacsony Forrás: Pinterest

– mondta Brian Steed, a utah-i Természeti Erőforrások Minisztériumának ügyvezető igazgatója. Hozzátette: meg kell találni a módját, hogy Utah növekedése és a tó egészségének megőrzése között egyensúlyt teremtsenek.

A szakemberek előrejelzése szerint a következő hónapokban akár még egy méternyit csökkenhet a vízszint. Az új történelmi mélypontot őszre prognosztizálják.

Mivel télen nem esett elég hó, a tavaszi hóolvadáskor a megszokott 0,60-1 méteres vízszintemelkedés helyett mindössze 15 centiméternyivel nőtt a vízmagasság a tóban.

Emellett a tavat tápláló 122 pataknak is kisebb a szokásosnál a vízhozama.

A vízszintcsökkenés, amely a szakértők szerint egyértelműen az ember okozta éghajlatváltozással függ össze, messzemenő következményekkel járhat.

– nyilatkozta Candice Hasenyager, a utah-i vízügyi hivatal igazgatóhelyettese.

A szakember a folyamatot "riasztónak" nevezte, olvasható a phys.org tudományos portálon.

(MTI)