Egy évszázada nem látott mértékű árhullám vonult le júliusban az Új-Zéland Déli-szigetén található Buller folyón - közölte csütörtökön az új-zélandi Nemzeti Vízügyi és Légköri Intézet.

Richard Measures, az intézet hidrodinamikai kutatója szerint a feljegyzések azt mutatják, hogy utoljára 1926-ban vonult végig a Buller folyón egy még ennél is nagyobb áradás.

Az intézet szakemberei radartechnológia segítségével mérték a folyó magasságát és sebességét. A számítások 7640 köbméter/másodperces vízhozamot mutattak ki, ami Új-Zélandon a valaha mért legnagyobb értéknek számít. A korábbi rekordot 5870 köbméteres vízhozammal 1988-ban a Grey folyón mérték. Összehasonlításképpen a Buller folyó átlagos vízhozama másodpercenként 454 köbméter.

A Buller folyóForrás: Wikimedia Commons

Measures szerint nyugodtan kijelenthető, hogy "Új-Zélandon 1926 óta a legnagyobb árhullám vonult le a közelmúltban a Buller folyón". Hozzátette, hogy a megfigyelés és a mérések adatait tovább elemzik, hogy hatásmodelleket készítsenek, és jobban fel lehessen készülni a további kockázatokra.

(MTI/Hszinhua)