Ősi vadászkutya maradványaira bukkant egy spanyol-olasz-georgiai paleontológuscsoport a georgiai Dmanisi régészeti lelőhelyen. A megtalált csonttöredékek - fogak és egy állkapocs darab - alapján úgy vélik, hogy a kutya mintegy 30 kilogramm súlyú lehetett, és egy fiatal egyed volt.

A Scientific Reports című tudományos folyóiratban közétett tanulmányukban a kutatók leírják az általuk felfedezett fosszíliákat, a besorolásukra tett kísérleteiket és annak lehetőségét, hogy a térségben élt előemberek kapcsolatban állhattak-e a vadászkutyával.
A georgiai falu a paleoantropológusok egy fontos lelőhelye évtizedek óta; itt találták meg a Homo erectus előember mintegy 1,8 millió éve élt egyik alfajának maradványait.A most feltárt ősi kutyamaradványok a kutatók szerint egy eurázsiai vadászkutyáé (Canis (Xenocyon) lycaonoide), amely mintegy 1,8 millió éve jelent meg először és 800 ezer éve halt ki.

A megtalált csonttöredékek - fogak és egy állkapocs darab - alapján úgy vélik, hogy a kutya mintegy 30 kilogramm súlyú lehetett, és egy fiatal egyed volt.

A kutya háziasítása körül még mindig rengeteg a kérdésForrás: Ettore Mazza

A kutatók szerint Dmanisiben, ahol számos állat maradványait tárták már fel, először bukkantak eurázsiai kutya maradványaira, és ezek a leletek a valaha talált legöregebb ilyen fosszíliák európai lelőhelyen– olvasható a PhysOrg tudományos ismeretterjesztő hírportálon.

A kutatók megjegyezték, hogy a maradványok megtalálása nem jelentik azt, hogy a kutya háziasítva lett volna. Korábbi kutatások szerint az ember mintegy 40 ezer éve kezdett háziasítani bármely kutyafajtát.

A kutya és az emberi fossziliák közelsége azonban azt jelzi, hogy együtt éltek a térségben, és esetleg egymástól szereztek élelemet.

A szakemberek szerint az ember és az ősi kutya valószínűleg akkor találkozhatott, amikor az eurázsiai vadászkutya délre, a Közel-Keletre és Afrikába vándorolt, és az emberek Afrikából északra, Európába és Ázsiába vándoroltak.

(MTI)