Mutatunk egy forradalmi tesztet a kreativitás mérésére

kreativitás
A kreativitás lehetett a modern ember sikerének kulcsa?
Vágólapra másolva!
A kreativitást nagyon nehéz meghatározni, és talán még ennél is nehezebb mérni. A tudósok azonban úgy gondolják, hogy megtaláltak egy igazán egyszerű módszert, hogy a kreativitás legalább egy aspektusát értékelhessék.
Vágólapra másolva!

A tesztet bárki néhány perc alatt elvégezheti, és akkor működik a legjobban, ha eleinte nem sokat tudunk az elemzés működéséről. Érdemes ellátogatni a projekt oldalára, hogy kipróbáljuk, majd mindent megtudjunk róla.

Az új módszer, az úgynevezett Divergens Association Task (DAT) többek között azt kéri az emberektől, hogy nevezzenek meg tíz főnevet, amelyek jelentésük a lehető legtávolabb van egymástól.

A „macska" és a „könyv" például messzebb áll egymástól, mint a „macska" és a „kutya".

Egy számítógépes algoritmus ezt a szemantikai távolságot méri, tehát azt, hogy a két szónak mennyi köze van egymáshoz. A tudósok összesen 8 914 önkéntes válaszait elemzték és kijelentették: a DAT kiváló módszer a kreativitás előrejelzésére.

A kreativitás lehetett a modern ember sikerének kulcsa? Forrás: Shutterstock

– írják a kutatók a PNAS tudományos szaklapban publikált tanulmányukban. – Ha ez így van, akkor az egymással nem összefüggő szavak megnevezése, majd a köztük lévő szemantikai távolság mérése az eltérő gondolkodás objektív mércéjeként szolgálhat.

A DAT-ból származó kreativitási pontszámok ugyanúgy korreláltak a többi pontszámmal, mint egymással, ami a szakemberek szerint azt jelenti, hogy ez ugyanolyan hasznos a kreativitás értékelésében, mint a bonyolultabb eszközök.

Ráadásul az adatok azt mutatják, hogy hatékonysága a különböző demográfiai területeken is érvényesül, így alkalmassá válik nagyszabású felmérésekre.

Az új DAT teszt legfontosabb előnyei, hogy egyszerű és gyors a kitöltése, ráadásul nem igényel semmilyen emberi értékelést, ami torzítást eredményezhet. A kutatók azonban rámutatnak, hogy nem méri a kreativitás minden aspektusát.

A Nobel-díjasok felfedezéseit és kreativitását bemutató Nobel Múzeum Forrás: https://www.nobelprize.org/about/nobel-museum/

– mondta Jay Olson , a Harvard Egyetem pszichológusa a ScienceAlert online tudományos portálnak. – Ezek az eredmények azonban lehetővé teszik a kreativitás értékelését nagyobb és változatosabb mintákon, kevesebb előítélet mellett, ami végső soron segít nekünk jobban megérteni ezt az alapvető emberi képességet.

Amint Olson rámutatott, a DAT teszt az eltérő gondolkodást és a verbális kreativitást vizsgálja, tehát nem fogja megmutatni, hogy mennyire lehet valaki kreatív például a konyhában, de

előre meg tudja jósolni a problémamegoldó feladatok végrehajtásának képességét.

Ahogy a szakemberek fogalmaztak, a DAT megközelítése egy kicsit egyszerűbbé teheti a kreativitás jövőbeni tanulmányozását.