Konzerválják Trója értékes kincsének kézzel írt dokumentumait

Homérosz
Homérosz az Iliászban említette meg Meliboeát, aki szerint a város részt vett a trójai háborúban
Vágólapra másolva!
Konzerválják a híres német régész, Heinrich Schliemann (1822-1890) Trója-gyűjteményének kézzel írt dokumentumait. Az ősi Trója legendás aranykincse, amelyet a szovjet csapatok 1945-ben, Berlin elfoglalásakor vettek birtokba.
Vágólapra másolva!

A Homérosz által leírt, mitikusnak hitt Tróját kutatásai alapján Schliemann a kisázsiai Hisarlik dombjára tette. A megjelölt helyszínen - kortársai gúnyolódásai ellenére - 1871-ben kezdett komolyan ásatásokat, és évek alatt több réteg feltárásával értékes műkincsekre lelt.

Az akták ennek a Trója-gyűjteménynek a feltárását dokumentálják.

– közölte a Porosz Kulturális Örökségvédelmi Alapítvány (SPK).

Heinrich Schliemannt gyermekkorától fogva vonzotta a görög mitológia, annyira, hogy ez vezette arra az elhatározásra, hogy az Iliasz helyszínét, Tróját a valóságban is megkeresse Forrás: AFP

A hét kötet mintegy 2700 oldalból áll, amelyek egyebek között tartalmazzák Schliemannak a királyi múzeumok igazgatóival és dolgozóival, valamint ismert személyekkel, például Otto von Bismarckkal és Rudolf Virchow német orvossal, a Magyar Tudományos Akadémia kültagjával folytatott levelezését is.

A dokumentumok a gyakori használat miatt jelentősen károsodtak az SPK közlése szerint.

Schliemann aktáinak állagmegőrzése egyike a dokumentumok konzerválásával foglalkozó számos projektnek.

Az amatőr régész élete, amelyet megjelent emlékirataiban is olvashatunk, számtalan embert ejtett ámulatba, azonban megítélése ma is erősen ellentétes érveken alapul, az általa leírt történeteket már igen erős forráskritikával használják fel.

(MTI/dpa)