Új gyógyszereket azonosítottak mitokondriális betegségek gyógyítására

mitokondriális betegségek
Jelenleg kevés gyógyszer áll rendelkezésre a mitokondriális betegségek gyógyítására
Vágólapra másolva!
A Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kara és Általános Orvostudományi Kara, valamint a Pannon Egyetem Mérnöki Kara új szintetikus kismolekulák tervezését és vizsgálatát tűzte ki célul 2017. februárban. A cél új gyógyszer-célpontok azonosítása, a gyógyszerjelölt szintetikus és természetes vegyületek biológiai, fizikai és kémiai vizsgálata, kifejlesztése volt jelenleg nem gyógyítható mitokondriális betegségekre, tájékoztatta az egyetem szerkesztőségünket.
Vágólapra másolva!

A mitokondrium károsodása az eredeti okoktól függetlenül beindíthat egy olyan folyamatot, mely a sejt elpusztulásához és a beteg halálához vezet.

– mondta Kollár László professzor, a projekt szakmai vezetője. – A hosszú távú cél a legígéretesebb származékok preklinikai és humán klinikai vizsgálata.

Hozzátette: az eddig elért eredmények alapján komoly esély mutatkozik arra, hogy az új származékok, valamint a természetes vegyületek széleskörű vizsgálatát követően olyan gyógyszerek fejlesztésre kerülhessen sor, melyek hatékonynak bizonyulnak az említett halálos betegségek ellen.

Jelenleg kevés gyógyszer áll rendelkezésre a mitokondriális betegségek gyógyítására Forrás: PTE/Csortos Szabolcs

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) hozzánk eljuttatott közleményéből kiderül: a kutatások eredményeként

bővültek a szerves szintetikus reakciókra, valamint a mitokondriális támadáspontú betegségekre vonatkozó ismeretek, amelynek tudományos értéke elsősorban a született publikációk alapján mérhető.

Emellett a kutatási tevékenység hozzájárult a tudományos utánpótlás neveléséhez, mivel lehetőséget biztosítottak számos PhD hallgató számára, hogy szakmailag fejlődjenek, és a fokozatukat megszerezzék. Ugyanakkor,

a kutatási eredmények társadalmi hatása is jelentős lehet, hiszen nagy halálozási arányú, jelenleg gyakran gyógyíthatatlan betegségekre kerültek új célpontok azonosításra, kezdődtek meg új vegyület-családok kifejlesztése.

Ez nemcsak az egészségbiztosítási rendszer anyagi terheinek csökkentése, vagy a munkaképesség megőrzése révén jelent hasznot a közösség számára, de jobb életminőség, illetve megmentett életek formájában pénzben nem kifejezhető eredményekkel is jár.