A kormány döntésével a magyar állam 5,6 millió euróért megvásárolta a Batthyány család levéltári okleveleit, kétdoboznyi, összesen 520 dokumentumot - közölte a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára hétfőn Budapesten.

Fontos, hogy hazakerüljenek a nemzeti kincseink

A felbecsülhetetlen értékű kulturális emlékek, az egykori Batthyány-birtokok levelezései betekintést nyújtanak a Magyar Királyság évszázados működésébe. Ezek tudományos igényű vizsgálatával jobban rekonstruálhatók a magyar történelem meghatározó eseményei és összefüggései - mondta Orbán Balázs a Magyar Nemzeti Levéltárban (MNL) tartott eseményen.

Orbán Balázs,a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkáraFotó: Csudai Sándor - Origo

Az államtitkár kitért arra, hogy az MNL már eddig is őrzött okleveleket a Batthyány-gyűjteményből, például a mohácsi csatát közvetlenül megelőző és azt követő időszakban született iratokat. Hozzátette, hogy a Batthyány család 1945-ben kénytelen volt elhagyni Magyarországot, és vinni magával a több száz éves iratokat tartalmazó családi levéltárat.

Batthyány Boldizsár és Benedek 1500. december 12-én Budán II. Ulászlótól kapott címereForrás: Wkimedia Commons / Arcanum

Orbán Balázs megjegyezte: a kormány fontosnak tartja, hogy a nemzeti kincseket, ereklyéket, emléktárgyakat hazai kézben tudhassák, ezért támogatták Munkácsy Mihály trilógiájának teljessé tételét vagy a Seuso-kincsek visszavásárlását is.

A második világháború végén került Bécsbe a Batthyány-levéltár

Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára kiemelte, hogy a levéltárak ezeréves történelmiségünk, jogállamiságunk letéteményesei, gyökereink ápolása, őrzése és továbbadása pedig nemzeti alapfeladatunk.

A Magyar Nemzeti Levéltár (a volt Országos Levéltár) épülete a budai várnegyedbenForrás: Origo

Szabó Csaba, az MNL főigazgatója hangsúlyozta: az arisztokrata család nevének fennmaradását semmi nem garantálja hitelesebben az oklevelek Magyar Nemzeti Levéltárba kerülésénél.Mint elhangzott, a Batthyány családdal mintegy tíz éven át húzódó megbeszélések, tárgyalások során

kezdetben egy bécsi széfben őrzött, háromszáz középkori oklevélről tudtak,

és csak három éve derült ki, hogy egy másik széfben további mintegy kétszáz okleveleket őriznek.

Az egyik becses történelmi dokumentum II. András Aranybullája amit a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárában őriznek. Fontos, hogy hazakerüljenek a külföldön lévő nemzeti kincseinkForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

"A két hete Budapestre érkezett anyag tartalma egyedülálló, a magyar történelem szempontjából hihetetlenül fontos iratokról van szó, amelyek kiegészítik a már nálunk lévő Batthyány-dokumentumokat. A Mohács előtt Magyarországon keletkezett mintegy egymillió oklevélből mintegy százezer maradt meg" - mondta a főigazgató.

Felbecsülhetetlen értékűek a hazakerült dokumentumok

Rácz György főlevéltáros, az MNL Tudományos Igazgatóságának helyettes vezetője felidézte, hogy

1945 tavaszán a körmendi Batthyány-kastély értékei szívszorító módon pusztultak el,

a levéltár 15 százaléka is megsemmisült, a többi dokumentumot sikerült külföldre menekíteni. Hangsúlyozta: az oklevelek értéke abban rejlik, hogy a Batthyány család tagjai évszázadokon át töltöttek be fontos kormányzati tisztségeket.

A becses kollekció legrégebbi darabja IV. Béla király 1256-ban kiadott okleveleForrás: MTI/ Szigetváry Zsolt

Az oklevelek három csoportba sorolhatók. A Memorabilia-sorozat elsősorban királyi leveleket és politikai témájú iratokat tartalmaz.

A tudományos kutatás szempontjából kiemelkedő forrásértékű együttes az úgynevezett Himfiana-sorozat, amely az Anjou-korban befolyásos Döbrentei Himfiek levéltára volt, ezeket a Batthyányiak birtokaikkal örökölték. Ezek legkorábbi darabja IV. Béla király 1256-ban kiadott oklevele.

IV. Béla ábrázolása a Képes Krónikában.Forrás: https://mult-kor.hu/apja-es-fia-tevekenysege-is-arnyekot-vetett-iv-bela-uralkodoi-trekveseire-20190503

A harmadik sorozat az Acta Antiqua, ide sorolták a család ősi birtokállományának legrégebbi birtokjogi okleveleit.

E sorozat legkorábbi darabja Nagy Lajos király 1355. évi oklevele.

A több mint 75 éven át Bécsben őrzött dokumentumok számbavételük, feldolgozásuk, digitalizálásuk után a tudományos kutatás rendelkezésére fognak állni.

(Forrás: MTI)