Többször is rátámadt egy jegesmedve dokumentumfilmesekre Grönlandon. Az állatot problémásnak nyilvánították, ami azt jelenti, hogy bárki megölheti, ha még egyszer emberre támad - közölte kedden a dán hadsereg.

Riasztólövésekkel kergették el az agresszív állatot

A jegesmedve hétfő hajnalban dugta be a fejét egy kutatóállomás hanyagul becsukott ablakán Grönland északkeleti részén, 400 méterre a daneborgi dán katonai bázistól, és megharapta a kezét az ott tartózkodó három férfi egyikének, mielőtt azok riasztópisztolyaikkal elkergették.

A sérült dokumentumfilmest előbb a katonai bázison látták el,

majd Izlandra szállították további kezelésre - számolt be Facebook-oldalán a dán hadsereg illetékes egysége, az Arktiszi Parancsnokság (Arktisk Kommando).

Jegesmedve (Ursus maritimus) ugrik egy úszó jégtábláraForrás: Biosphoto/© Patrick Kientz / Biosphoto - Droit géré - Oeuvre protégée par copyright - - - -/Patrick Kientz

A "rovott múltú" jegesmedve - amelynek már öt korábbi "incidense" is ismert - még aznap délelőtt visszatért a helyszínre, majd a hétfőről keddre virradó éjszaka is, amikor sikerült betörnie egy ablakot, mielőtt a két ott maradt dokumentumfilmes újra elkergette riasztólövésekkel.

Kihalás fenyegeti az északi sarkvidék emblematikus faját

Az esetek megismétlődése miatt a helyi hatóságok problémásnak nyilvánították a medvét, ami azt jelenti, hogy elejthetik, ha újra emberre támad. A Dániához tartozó, távoli északon fekvő sziget északkeleti részét jelenleg hőhullám sújtja, a térségben 23,4 Celsius-fokkal új hőmérsékleti rekord született.

Grönlandi táj, olvadó jéggel. A jelenlegi tendenciák mellett a "zöld sziget" akárcsak a földtörténeti múltban, teljesen jégmentessé válhat.Forrás: AFP/Hemis/Roy Philippe

Szakértők szerint a jegesmedvék számára vadászterületül szolgáló jégtakaró eltünedezése arra készteti az Északi-sarkvidék emblematikus állatát, hogy a szárazföldön kutasson táplálék után.

Még ritka, de egyre gyakoribb ember és jegesmedve konfliktusa.

Egy tavaly júliusban a Nature Climate Change című folyóiratban megjelent tanulmány szerint 2100 körülre kihalhatnak a jegesmedvék, amelyeknek száma jelenleg 25 ezerre tehető.

(Forrás: MTI/AFP)