Az epilepsziás betegek gyógyszeres kezelésének hatékonyabbá tételére fejlesztettek ki egy újfajta leheletvizsgálatot a Bázeli Egyetem kutatói.

Azonnal elérhető eredményt hoz a vizsgálat

Az epilepszia mintegy 50 millió embert érint világszerte, és a betegség gyógyszeres kezelése komoly finomhangolást igényel, mivel a dózist pontosan az adott pácienshez kell igazítani. "Kicsivel kevesebb a kelleténél és nem hatékony. Kicsivel több, mint amennyi kellene és méreggé válik" - mondta Pablo Sinues, a Bázeli Egyetem és a Bázeli Egyetemi Gyermekkórház (UKBB) munkatársa.

Az agyhullámok komputeres ábrája epilepsziás roham idejénForrás: Science Photo Library via AFP/KATERYNA KON/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Kateryna Kon/Science Photo Libra

A Sinues és a Zürichi Egyetemi Kórház (UHZ) szakemberei által kifejlesztett leheletvizsgálat lehetővé teszi az epilepsziás betegek számára szükséges gyógyszermennyiség lehető legpontosabb meghatározását - olvasható a Bázeli Egyetem honlapján. A módszer előnye,

hogy a gyógyszeres kezelés hatékonyságának nyomon követéséhez nincs szükség vérmintára,

amelynek levétele általában stresszes a gyerekek számára. Továbbá mivel a mintát nem kell laboratóriumba küldeni, az eredmények azonnal elérhetőek.

Olyan, mint az alkoholszonda

"Olyasmi ez, mint az alkoholszonda, amelyet a rendőrök használnak, amikor megállítják az autósokat" - magyarázta Sinues, hozzátéve, hogy

a leheletvizsgálatot végző berendezés sokkal nagyobb egy alkoholszondánál.

"Mivel az alkohol magas koncentrátumban van jelen a leheletben, ezért egy kis eszköz is elég a méréséhez. Mi azonban egy cseppet keresünk 20 úszómedencében" - mondta a szakember.

Az epilepszia mintegy 50 millió embert érint a világonForrás: Neurológiai Központ

A leheletvizsgálat eredménye alapján a kutatók meg tudják állapítani, hogy az aktív anyagok megfelelő koncentrátumban vannak-e jelen a páciens szervezetében, és a kívánt hatással vannak-e a betegségre.

A Communications Medicine című folyóiratban megjelent tanulmány szerint az új leheletvizsgálat az UKBB fiatal pácienseinél és a Zürichi Egyetemi Kórház felnőtt - referenciacsoportként használt - betegeinél is ugyanazt az eredményt hozta, mint a hagyományos vérvizsgálat.

Különösen hasznos lehet a gyermekek vizsgálatához

Mindez azt jelenti, hogy a vérvizsgálat mellett egy másik módszerrel is nyomon követhető az epilepsziás betegek kezelése, és az új módszer olyan további információkkal szolgál a páciens anyagcseréjéről, amelyeket az orvosok fel tudnak használni a kezelés alatt.

Az új módszer különösen hasznos lehet a gyermekek vizsgálatánál ( a kép illusztráció)Forrás: https://onlinepszichologus.net/video/a-depressziorol-roviden/

A gyermekkórházban különösen nagy jelentősége van a vizsgálati eredmények gyors elérhetőségének:

a fiatal páciensek gyógyszerezését ugyanis folyamatosan változtatni kell, mivel fejlődésük során az anyagcseréjük változik. Sinues és kollégáinak célja, hogy az általuk kifejlesztett módszert széles körben elérhetővé tegyék a jövőben.

(Forrás: MTI)