Végleg kiszáradt Bolívia második legnagyobb tava

Poopó-tó
A tó kiszáradt medre egy halászcsónakkal
Vágólapra másolva!
Valószínűtlennek tartják a bolíviai Poopó-tó újbóli feltöltődését a kutatók, amely az öntözésre használt víz elvezetésének esett áldozatul.
Vágólapra másolva!

Földanya elfáradt

A szakértők szerint a tó az öntözésre használt víz elvezetésének esett áldozatul, a meleg, száraz klíma miatt pedig valószínűtlen a "felépülése".

A 3700 méter magasan, az Andok fennsíkján elhelyezkedő, sós vízű Poopó Bolívia második legnagyobb tava.

Harminc éve, 1991-ben még így nézett ki a tó a világűrből Forrás: Wkimedia Commons / NASA

Nagyon sekély, és vízszintje a tudósok és az őslakos ajmarák szerint időszakonként leapad, majd újra feltöltődik. A közeli falvak idős lakói szerint a tó nagyjából 50 évente újratöltődik, most azonban kétségesnek tartják."Tekintve a klímaváltozást és szen nyezettséget, úgy tűnik, az időjárást már nem lehet megjósolni. Ajmara nyelvünkön úgy mondjuk: Földanya elfáradt" - mondta a közelben lakó Valerio Rojas.

Már nem funkcionál tóként

A tudósok is szkeptikusak. Jorge Molina, a San Andrés Egyetem munkatársa szerint az Andokban a globális átlagnál nagyobb mértékű a hőmérséklet emelkedése, különösen nappal. Ennek következtében a párolgás felgyorsult, ami különösen nehézzé teszi a túlélést egy ilyen sekély tó és annak élővilága számára.

A tó kiszáradt medre egy halászcsónakkal Forrás: Wkimedia Commons / Lovisa Selander

Emiatt ez már nem egy funkcionáló tó.

Az a tó, amely túl gyakran szárad ki, nem funkcionál megfelelően flórája, faunája és a biodiverzitás számára" - mondta Molina. Az aszály az egykor a tó partjánál élő közösségeket is elüldözi.

(Forrás: MTI/Reuters)