Rekordszámú teknősfészket számolt össze idén Olaszország-szerte a Legambiente olasz környezetvédelmi szervezet.

Az éghajlatváltozás is hozzájárul a teknősök számának növekedéséhez

A dél-olaszországi Lampedusa szigetétől az északon fekvő Veneto régióig a kutatók legkevesebb 179 álcserepesteknős-fészket (Caretta caretta) találtak a nyár kezdete óta. A veszélyeztetett hüllők egyre növekvő számának egyik oka az éghajlatváltozás okozta hőmérsékletemelkedés.

Álcserepes-teknős a Földközi-tenger vizébenForrás: Alanya Reality

A Legambiente szerint noha a teknősök egyre északabbra alakítanak ki fészkelőhelyeket,

a fészkek többsége továbbra is az ország déli részén koncentrálódik,

elsősorban Calabria és Szicília partjainál. A hüllők különösen szeretik lerakni a tojásaikat a déli Campania tartományban fekvő Cilento tájegység partvonalán.

Fokozottan védik a ritka tengeri hüllőket

Keddi jelentésében a Legambiente üdvözölte, hogy szerte Olaszországban egyre tudatosabban foglalkoznak a teknősök védelmével. Ma már az ország csaknem 500 strandja aktívan tesz azért, hogy "teknősbarátabbá" váljon.

Fészekrakáshoz készülődő álcserepes-teknősForrás: Wikimedia Commons

A hüllők védelmét szolgáló intézkedések közé tartozik a strandok kézzel történő takarítása gépek helyett, valamint a zaj- és fényszennyezés csökkentése.

A teknősök számának monitorozása mellett a Legambiente a strandolók figyelmét is igyekszik felhívni a teknősök jelenlétére.

Frissen kikelt kis teknősök (a kép illusztráció)Forrás: Dalyan Tufan Apart

A partok egy részén "járőrök" kutatják a teknősfészkeket és ha találnak egyet, kerítéssel ölelik körbe a tojások védelmében.

(Forrás: MTI/dpa)