Lassan, de sikerült regenerálódniuk a krokodilpopulációknak az északkelet-ausztráliai Queensland államban, ahol néhány évtizeddel ezelőtt a kihalás szélére kerültek a ragadozók vadászatuk miatt.

Már nagyjából harmincezresre nőtt az állomány

A queenslandi környezetügyi és tudományos minisztérium vadvédelmi programkoordinátora, Matt Brien és csapata három éven át tanulmányozta a krokodilokat az állam területén és eredményeik szerint a hüllők száma ma már nagyjából 30 ezerre tehető.

A legnagyobb populációnak a messze északon fekvő York-félsziget ad otthont.

"A populáció regenerálódása viszonylag lassan és erősen ingadozva zajlott azóta, hogy a bőrükért leölt bordás krokodilok szabályozatlan vadászatát betiltották az 1970-es években" - mondta Brien.

A sósvízi vagy  bordás krokodil a ma élő egyetlen tengeri krokodilfajForrás: Wikimedia Commons

A szakember szerint ugyanakkor a több ezer kilométernyi folyórendszerre kiterjedő, helikopterről és csónakból végzett felmérések azt mutatták, hogy Queensland "krokodilbirodalmában" - az a terület, amelyet a krokodilok élőhelyének tekintenek -, csupán korlátozott fészkelőhelyük van a hüllőknek, ami azt jelenti, hogy a populáció mérete várhatóan nem fogja elérni a többi észak-ausztráliai régióban lévőkét.

Eltávolítják a fokozottan veszélyes példányokat

Brien szerint a krokodilok átlagmérete is csökkent, ami valószínűleg azzal az állami programmal van összefüggésben, amelynek részeként

az emberekre fenyegetést jelentő példányokat eltávolítják a vadonból.

2004 és 2019 között több mint 450 krokodilt költöztettek át állatkertekbe vagy krokodilfarmokra.

Az elmúlt évtizedben megnőtt a bordás krokodilok száma (illusztráció).Forrás: Wikimedia Commons

Queensland a következő négy évben 12 millió ausztrál dollárral (2,6 milliárd forint) támogatja a krokodilpopulációk kezelését és a már futó Croc Wise elnevezésű közbiztonsági kampányt, amely a krokodilok lakta területeken fontos óvintézkedésekre hívja fel az emberek figyelmét.

(Forrás: MTI/Hszinhua)